Bylinkové oleje

Francouzský bylinkový olej

18.5.16 ApiAstrum 7 Comments


1 svazek čerstvého tymiánu
1 svazek čerstvého rozmarýnu
1 svazek čerstvé saturejky
10 stroužků česneku
1 l panenského olivového olej

Byliny a česnek očistíme a nasekáme, aby se z nich lépe uvolnilo aroma. Pokud možno keramickým nožem! Vložíme do vysterilované nádoby a vše přelijeme olejem tak aby bylo zcela zakryté. Uzavřeme a postavíme na tmavé a chladnější místo a necháme 2 týdny stát. Používáme jako letní dresink do salátů.

7 komentářů:

  1. To zní zajímavě. Určitě si olej zkusím připravit. Já mám bylinky ráda a dávám je do každého jídla a když už budou v oleji, tak to bude o to lepší. Sice doma mám různé ochucené oleje , ale přes to si tento také připravím a jsme zvědavá, který olej bude nejlepší :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. To zní moc zajímavě! Určitě někdy ráda vyzkouším. Chodím dost často na dlouhé tůry a vypozorovala jsem na sobě, že vydržím déle bez jídla, když před odchodem sním něco mastného a tučného. Teď se chystám na dlouhou tůru po Šumavě, tak nakupuji vybavení a vymýšlím, co sním před a co během tůry.

    OdpovědětVymazat
  3. Valounek3/08/2021

    Hmmmm, to vypadá jako instantní zdraví:) Navíc si dovedu představit, jak dokonale to voní. Až budou v létě bylinky, zkusím si to taky vyrobit. Článek si přidávám do záložek a děkuji. Přes zimu je to s bylinkami horší, tak jsem si naordinovala alespoň cbd oleje na posílení imunity. Navíc jsem teď hodně ve stresu, tak jsme sháněla i něco, co by mi zlepšilo problémy se spaním. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super! Miluji nové věci, vsadím se, že to bude moc dobré! Hlavně se to dá použít do hodně jídel A co se týče stravy, slyšeli jste někdy o kotvičníku? je to super! Mě to doporučila kamarádka. Je to lepší než Chlorella nebo Zelený Ječmen. Nahazuje to imunitní systém dobíjí energii a pomáhá to i na močové cesty atd. Jako fakt ke zdraví prospěšná věc.

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní3/16/2022

    Velmi zajímavé čtení. Mám moc ráda bylinky, zejména jejich vůni. Často piji i různé bylinkové čaje, věřím v jejich moc. Celkově mám moc ráda vůni přírody, podnikám túry a výlety do lesů a hor. Je to skvělé na pročištění mysli a protáhnutí těla. Poslední dobou jsem začla na vysokohorské túry používat trekingové hole https://www.naturehikecz.cz/ a člověk by nevěřil, jak dokážou výstup na kopec usnadnit.

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá dobře! Tymián se mi hodně rozrostl a používám ho hodně do vaření, udělala jsem si tinkturu a právě uvažuji, co s ním dál. Saláty teď děláme přes léto pořád, tak se takový olej bude hodit. Na saturejku a rozmarýn jsme pořídili záhon na vysokých nohách, vždy nám obě bylinky předtím vymrzly a zatím se zdá, že to funguje, tak jsem ráda, saturejka je výborná.

    OdpovědětVymazat
  7. Galetta8/28/2023

    Ten olej vypadá fakt hodně dobře. Podle mě by z toho šlo udělat i zábal na to, když vylezete z kombinované sauny, kdo ji doma máte. Prostě si dáte saunu, pak se rychle zchladíte a pak zabalit do osušky a potřít se olejem, dokud jsou roztažené póry a pleť přijímá živiny. :-)

    OdpovědětVymazat