Rolády a záviny

Domácí lístkové těsto

18.9.16 ApiAstrum 0 Comments

Domácí je domácí a také těsto úplně jinak chutná. Přidávám pár babských rad k pečení s lístkovým těstem ;)
  • při vyvalování těsta na váleček netlačíme, pouze jemně přejíždíme od středu těsta ke krajům
  • tloušťka vyváleného těsta se pohybuje od 2 do 5 mm, podle druhu pečiva
  • plech před pečením vypláchneme studenou vodou
  • pečivo z lístkového těsta potíráme rozšlehaným vejcem pouze na povrchu, nikdy ne po stranách, jinak se vrstvy těsta slepí a nebude lístkovat!
  • vyválené placky a řezy propícháme vidličkou, jinak se tvoří puchýře
  • lístkové těsto vkládáme vždy do dobře vyhřáté trouby, v nedostatečně vyhřáté troubě vyteče tuk z těsta a pečivo je pak tvrdé
  • během pečení troubu nejméně prvních 10 minut neotvírejte, jinak těsto klesne

Tukové těsto:
2 lžíce hladké mouky
1 kostka másla

Moučné těsto (vodánek):
1 hrnek hladké mouky
asi 8 lžic vody
1 lžíce octa
1 žloutek
špetka soli
hladká mouka na vál

Příprava tukového těsta: Do mouky přidáme na tenké lístky pokrájené máslo a rukama namočenýma ve studené vodě rychle vypracujeme těsto. Uhněteme z něj bochánek, zabalíme do potravinářské folie a necháme v ledničce odpočinout 30 minut.
Příprava moučného těsta: Do mouky uděláme důlek, vlijeme do něj žloutek, ocet a postupně i osolenou vodu. Suroviny zpracujeme nejprve nožem, poté vypracujeme rukama vláčné těsto. Zabalíme do potravinářské folie a necháme v ledničce odpočinout 30 minut.
Z moučného těsta vyválíme čtvercový plát silný asi 1 cm. Do jeho středu položíme bochánek tukového těsta a protilehlé strany těsta přes bochánek přeložíme jako obálku. Těsto obrátíme vrchní stranou na pomoučený vál, vyválíme jej do obdélníkového tvaru, natřikrát složíme a necháme v chladničce asi 15 minut odpočinout.  Tento postup ještě minimálně třikrát zopakujeme.

0 komentářů: