Rolády a záviny
Domácí lístkové těsto
Domácí je domácí a také těsto úplně jinak chutná. Přidávám pár babských rad k pečení s lístkovým těstem ;)
- při vyvalování těsta na váleček netlačíme, pouze jemně přejíždíme od středu těsta ke krajům
- tloušťka vyváleného těsta se pohybuje od 2 do 5 mm, podle druhu pečiva
- plech před pečením vypláchneme studenou vodou
- pečivo z lístkového těsta potíráme rozšlehaným vejcem pouze na povrchu, nikdy ne po stranách, jinak se vrstvy těsta slepí a nebude lístkovat!
- vyválené placky a řezy propícháme vidličkou, jinak se tvoří puchýře
- lístkové těsto vkládáme vždy do dobře vyhřáté trouby, v nedostatečně vyhřáté troubě vyteče tuk z těsta a pečivo je pak tvrdé
- během pečení troubu nejméně prvních 10 minut neotvírejte, jinak těsto klesne
Tukové těsto:
2 lžíce hladké mouky
1 kostka másla
Moučné těsto (vodánek):
1 hrnek hladké mouky
asi 8 lžic vody
1 lžíce octa
1 žloutek
špetka soli
hladká mouka na vál
Příprava tukového těsta: Do mouky přidáme na tenké lístky pokrájené máslo a rukama namočenýma ve studené vodě rychle vypracujeme těsto. Uhněteme z něj bochánek, zabalíme do potravinářské folie a necháme v ledničce odpočinout 30 minut.
Příprava moučného těsta: Do mouky uděláme důlek, vlijeme do něj žloutek, ocet a postupně i osolenou vodu. Suroviny zpracujeme nejprve nožem, poté vypracujeme rukama vláčné těsto. Zabalíme do potravinářské folie a necháme v ledničce odpočinout 30 minut.
Z moučného těsta vyválíme čtvercový plát silný asi 1 cm. Do jeho středu položíme bochánek tukového těsta a protilehlé strany těsta přes bochánek přeložíme jako obálku. Těsto obrátíme vrchní stranou na pomoučený vál, vyválíme jej do obdélníkového tvaru, natřikrát složíme a necháme v chladničce asi 15 minut odpočinout. Tento postup ještě minimálně třikrát zopakujeme.
2 lžíce hladké mouky
1 kostka másla
Moučné těsto (vodánek):
1 hrnek hladké mouky
asi 8 lžic vody
1 lžíce octa
1 žloutek
špetka soli
hladká mouka na vál
Příprava tukového těsta: Do mouky přidáme na tenké lístky pokrájené máslo a rukama namočenýma ve studené vodě rychle vypracujeme těsto. Uhněteme z něj bochánek, zabalíme do potravinářské folie a necháme v ledničce odpočinout 30 minut.
Příprava moučného těsta: Do mouky uděláme důlek, vlijeme do něj žloutek, ocet a postupně i osolenou vodu. Suroviny zpracujeme nejprve nožem, poté vypracujeme rukama vláčné těsto. Zabalíme do potravinářské folie a necháme v ledničce odpočinout 30 minut.
Z moučného těsta vyválíme čtvercový plát silný asi 1 cm. Do jeho středu položíme bochánek tukového těsta a protilehlé strany těsta přes bochánek přeložíme jako obálku. Těsto obrátíme vrchní stranou na pomoučený vál, vyválíme jej do obdélníkového tvaru, natřikrát složíme a necháme v chladničce asi 15 minut odpočinout. Tento postup ještě minimálně třikrát zopakujeme.
0 komentářů: