Šťávy a sirupy

Ostružinová šťáva s medem za studena

13.9.16 ApiAstrum 0 Comments

Stejným způsobem mužete připravit šťávu z malin, borůvek, jeřabin nebo rakytníku. Veškerá síla a obsah vitamínů drobných plodů tkví právě ve šťávě. Pijeme koncentrát nebo ředěné s vodou podle chuti. Určeno k rychlé spotřebě, několik dnů ale v lednici vydrží.


3 kg zralých ostružin
1l čisté vody (převařená/osmóza..)
500g medu
30g vinného kamene

Čisté neponičené ostružiny dobře rozmačkáme plochým šťouchadlem, promícháme s vodou a necháme 2 dny stát v lednici. Potom šťávu přefiltrujeme přes plátno, promícháme s medem a vinným kamenem a necháme stát v lednici tak dlouho dokud nebude šťáva čirá (asi 2 dny). Nakonec ještě jednou přefiltrujeme nebo lépe stočíme od sedliny do čistých lahví a uložíme do lednice.

0 komentářů: