Šťávy a sirupy
3 kg zralých ostružin
1l čisté vody (převařená/osmóza..)
500g medu
30g vinného kamene
Čisté neponičené ostružiny dobře rozmačkáme plochým šťouchadlem, promícháme s vodou a necháme 2 dny stát v lednici. Potom šťávu přefiltrujeme přes plátno, promícháme s medem a vinným kamenem a necháme stát v lednici tak dlouho dokud nebude šťáva čirá (asi 2 dny). Nakonec ještě jednou přefiltrujeme nebo lépe stočíme od sedliny do čistých lahví a uložíme do lednice.
Ostružinová šťáva s medem za studena
Stejným způsobem mužete připravit šťávu z malin, borůvek, jeřabin nebo rakytníku. Veškerá síla a obsah vitamínů drobných plodů tkví právě ve šťávě. Pijeme koncentrát nebo ředěné s vodou podle chuti. Určeno k rychlé spotřebě, několik dnů ale v lednici vydrží.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhANfp78F-I6B72VwR7fwVRO8lBlsXowPw-7Q8rVl1eDgzyfSaY-g6RUF9aI8dVwlUves6CnGI8HRFn2IOhAw0y8_ChPX_B-_lZY3WapyngYl-e53rDxVVKyfjTsGxnNFt90D-MOKH4Vb7m/s1600/DSC05000.jpg)
1l čisté vody (převařená/osmóza..)
500g medu
30g vinného kamene
Čisté neponičené ostružiny dobře rozmačkáme plochým šťouchadlem, promícháme s vodou a necháme 2 dny stát v lednici. Potom šťávu přefiltrujeme přes plátno, promícháme s medem a vinným kamenem a necháme stát v lednici tak dlouho dokud nebude šťáva čirá (asi 2 dny). Nakonec ještě jednou přefiltrujeme nebo lépe stočíme od sedliny do čistých lahví a uložíme do lednice.
0 komentářů: