Domácí lékárna

Solný roztok k uvolnění horních dýchacích cest

2.10.16 ApiAstrum 0 Comments


1g kvalitní soli (himalájská/mořská)
38ml čištěné vody (osmóza/destilovaná/10 minut převářená)
lahvička s dávkovačem (spej/kapátko)

Domácí solný roztok připravíte velmi snadno v nádobce promícháme sůl s vodou. Jakmile je sůl rozpuštěna přelijeme do lahvičky s kapátkem nebo sprejovým dávkovačem a aplikujte přímo do nosu.
Solný roztok je velmi účinný a bezpečný i pro děti, aplikovat můžete opakovaně a neomezeně.
Já použila speciální himalájskou sůl, která je cítit po vejcích a je šedorůžová. Má vyšší obsah minerálů a síru, která dutiny dobře vydezinfikuje. Přesně tuto sůl používám i na doporučení od učitele yogy k výplachům nosních dutin džala néti.
Množství v návodu odpovídá přibližně obsahu lahvičky po Vincentce ve sreji. Na přesné odvážení je potřeba citlivá váha, kdo si výrábí domácí kosmetiku má určitě doma. Nezapomeňte si po pár dnech udělat raději čerstvý roztok! Zabere to 5 minut a náklady jsou nulové. Solný roztok je dobré při bolestech v krku i kloktat, to už je ale známější ;) .....Tak ať jste brzy zdraví!

Tato koncentrace solného roztoku v receptu odpovídá přibližně mořské vodě prodávané ve sprejích do nosu pro dospělé v lékárnách. Můžete si ale přepočítat svůj poměr vody a soli přímo na míru. K tomu je potřeba vědět jak to funguje:

Hypotonický roztok:
Koncentrace NaCl je néně než 0,9%, tedy méně než v buňkách lidského těla. Používá se k pravidelným oplachům a zvlhčení nosní sliznice, k uvolnění nosu kojenců.
Izotonický roztok:
Jedná se o fyziologický roztok s koncentrací NaCl  0,9%. Velmi vhodný k očištění a zvlhčení sliznice a ke každodenní nosní hygieně. Pomáhá při akutní, chronické i alergické rýmě.
Hypertonický roztok:
Umožňuje splasknout oteklé nosní sliznici principem osmózy, vytahne z ní přebytečnou vodu a uleví nám od ucpaného nosu.

0 komentářů: