Koláče
500g kvalitního listového těsta
6 středních jablek
šťáva z 1 citrónu
(250g ricotty/tvarohu)
2 lžičky vanilkového cukru
hrst hrozinek
hrst nasekaných vlašských ořechů
malá sklenička meruňkové nebo broskvové marmelády
Listové těsto rozválíme do velké kulaté placky a přendáme do koláčové formy. Okraje mírně stočíme dovnitř. Jablka zbavená jádřinců opatrně nakrájíme na tenká kolečka a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Těsto potřeme ricottou smíchanou s vanilkovým cukrem a hrozinkami. Jablka rozprostřeme na ricottu, zasypeme ořechy a potřeme marmeládou. Pečeme asi 30 minut při 220°C.
Křehký jablečný koláč
Výborný, lehký a skvěle vypadající koláč, který se obejde i bez spodní vrstvy z ricotty nebo tvarohu a může být klidně i veganský. Dělala jsem jeden takový pro sebe, bez mléčných výrobků a nijak mi to tam nechybělo.

500g kvalitního listového těsta
6 středních jablek
šťáva z 1 citrónu
(250g ricotty/tvarohu)
2 lžičky vanilkového cukru
hrst hrozinek
hrst nasekaných vlašských ořechů
malá sklenička meruňkové nebo broskvové marmelády
Listové těsto rozválíme do velké kulaté placky a přendáme do koláčové formy. Okraje mírně stočíme dovnitř. Jablka zbavená jádřinců opatrně nakrájíme na tenká kolečka a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Těsto potřeme ricottou smíchanou s vanilkovým cukrem a hrozinkami. Jablka rozprostřeme na ricottu, zasypeme ořechy a potřeme marmeládou. Pečeme asi 30 minut při 220°C.
0 komentářů: