Saláty

Pickles z červeného zelí a křenu s jablkem

5.3.17 ApiAstrum 0 Comments

Pickles je naše zimní klasika a ani už na blog nedávám všechny varianty co děláme. Je to pokaždé improvizace z toho co je doma a v létě na zahradě. Některé kombinace sem ale přesto občas dám. Třebas tahle, je to opravdu skvost. Červené zelí, křen a jablka se spolu tradičně v některých našich krajích a lokalitách nakládají dodnes jako klasické kysané zelí do velkého kvašáku. Používáme jako zdravou přílohu téměř ke všemu, je to dobré pro střevní mikroflóru.


Množství jednotlivých surovin žáleží čistě na vás. Je potřeba najemno nakrájet a nastrouhat zelí a křen, jablka nakrájíme na tenké plátky. Lehce osolíme (max. 10g na 1kg směsi) a střídavě mačkáme a necháváme odležet dokud to nepustí dost šťávy. Poté napěchujeme do kvašáčku a stlačíme tak, aby bylo vše dobře ponořené. Pickles obvykle kvasí a zkysne během 3-4 dnů. Se zelím to ale trvá na tu správnou kyselost asi 2 týdny. Pak vše přendáme do sklenice a uložíme v lednici. Trvanlivost asi měsíc.

0 komentářů: