Pizzy a slané koláče

Jarní pizza s kopřivami

11.4.17 ApiAstrum 0 Comments

Spařené kopřivy v této podobě můžete dát k jakémukoliv slanému jídlu. Těsta na pizzu jsem udělala rovnou dvojnásobné množství. Řekla jsem si, že zkusím i pizzu nasladko. Stejně jsem chtěla něco sladkého upéct když už mám rozjetou troubu...a dopadlo to dobře, viz následující recept ;) A taky tip jak třeba připravit pohoštění, když čekáte hodně koledníků. Z jednoho těsta a basta!


Na 2 placky:
350g semolinové mouky na pizzu
200ml vlažné vody
20g droždí
2 lžíce olivového oleje

Omáčka:
250g pasaty nebo rozmixovaných čerstvých rajčat
1 lžička sušené bazalky
3 stroužky česneku

Náplň:
olivový olej/máslo/ghí
sůl, pepř
250g žampionů
1 lžička mletého kmínu
4 vejce

10 špiček mladých kopřiv

Ve vodě rozmícháme droždí a vlijeme do mouky, přidáme olej a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Přikryjeme v misce, zaprášíme moukou a necháme v teple kynout.
Žampiony osmahneme na pánvi s kořením a dusíme do změknutí.
Hotové těsto roztáhneme rukama do tenka, vytvarujeme trochu okraje, aby se vešlo na velký plech. Potřeme celou omáčkou, nasypeme žampiony  a rozklepneme vejce. Roztrhneme jim žloutek. Pečeme při 220°C asi 20 minut. Mezitím si spaříme čerstvé výhony kopřiv, které okapané pokladáme až na hotovou pizzu. Můžeme posypat strouhaným tofu nebo sýrem, jak kdo snesete ;)

0 komentářů: