Pesta

Medvědí pesto

21.4.17 ApiAstrum 0 Comments

"česnek cikánský, lesní, psí a vlčí nebo také čarodějná cibule..." 
 
Listy česneku medvědího čistí krev, a jsou proto vhodné k jarním očistným kůrám a k léčbě chronických kožních nemocí, ale také k velké řadě dalších potíží. Je na něm od pohledu vidět, že v něm dřímají obrovské síly. Vypráví se, že medvědi si jím po zimním spánku čistí krev a slouží jim pro látkovou výměnu. Zahradní česnek má v podstatě stejné schopnosti čistit krev. Ten medvědí je však jemnější a má ještě větší léčivou sílu jelikož je planně rostoucí.
Medvědí pesto jsem ještě nedělala. Ani jsem zprvu nevěděla jestli tam dát i česnek. Nakonec jsem se ale rozhodla dobře...a kluci baštili. Originál pesto se tře v hmoždíři. Jen tak se totiž naprosto dokonale uvolní vše potřebné z čerstvých bylin. Tedy šťávy a silice. Já na to nemám čas, je to docela zdlouhavé, ale bude to v principu podobné jako při výrobě gomasia. To správné propojení se solí. Pesto použijete také netradičně na čerstvý chléb nebo k dochucení jarních polévek ;) Pesto je vlastně raw a toto mé i vegan. Vůbec mi nepřijde dobré dávat tam i sýr, každý kdo ho jí si ho může přidat až na talíř.


150g slunečnicových semínek
100ml olivového oleje
velký svazek čerstvého medvědího česneku
mořská sůl

Suroviny rozmixujeme, ne uplně dohladka. Co nesníme uskladníme v uzavřené nádobě v lednici ještě několik dnů. Takto si v sezóně můžeme připravovat pesto z čehokoliv.

0 komentářů: