Domácí lékárna,

Krém na opalování cca SPF20

28.5.17 ApiAstrum 0 Comments

"Chránit se" před sluníčkem čímsi z lahvičky prodáváné v lékárně, to už pár let nepraktikuju.......ať už slibují bez hliníku nebo jiné sporné suroviny. Jednak je to komerční masáž, že se máme chránit před něčím co je strašně zdravé (tvorba zásob vitamínu D na celou zimu, posilování imunitního systému plus spoutsta dalších pozitiv, dalo by se říci až ezoterických ;) Ať už koupíte ten nejvíc košer opalovák je to jedno, podívejte na ten dlouhý seznam použitých surovin se zajímavými názvy. Celkem mazec že? Nevěřím tomu a je to hromada chemie, kterou na tělo už nechci a děti jsem tím ještě nikdy nemazala. Taky docela byznys, ty opalováky nemyslíte? Mazat není potřeba pokud sebe i děti rozumně od jara na sluníčko zvykáte, tedy kůži. Stačí namazat oliváč nebo kokosák....případně natahneme triko nebo se přesuneme do stínu. My ale slunce milujeme a nijak nám vedro neva, když k tomu dobře pijeme hodně čisté vody, vydržíme s klukama venku klidně celý den! Pro začátek sezóny jsme vyzkoušeli tento jednoduchý opalovák, brzy už ani nebude potřeba, máme slušný základ. Leda někam k moři nebo na hory ;)


4 lžíce olivového oleje
20g kokosového oleje
10g včelího vosku
5g "zinkoxidu" (oxid titaničitý a oxid zinku) nebo sofitix
5 kapek vitamínu E
5 kapek mátového esenciálního oleje (funguje proti savému a bodavému hmyzu)

Vosk a oleje rozehřejeme ve vodní lázni. Potom přidáme zinkoxid, vitamín E a esenciální olej a promícháme šlehačem na mléko (takové to mini šlehátko na baterky). Krém trošku ztuhne a je dobré ho potom promíchat kvůli případnému sedimentu zinkoxidu a homogenitě ochranného faktoru. Přendáme do kelímku, vydrží vám podle trvanlivosti ingrediencí. Neobsahuje vodu a není nutné ho konzervovat. Pravda, je poněkud mastnější, ale je domácí a bez chemikálií!

Zinkoxid je bílý pigment, který se používá při výrobě domácí kosmetiky na minerální makeup nebo domácí krém pro pobyt na slunci.

0 komentářů: