Dorty

Pohankový dort s kešu krémem a ovocem v agaru

8.5.17 ApiAstrum 0 Comments

Bezlepkový vysoký dort pro syna k 3. narozeninám. Nějaký čas mi jeho příprava zabrala, ale stálo to rozhodně zato. Oslavenec byl nadšený jeho velikostí a všem moc chutnal! Jinak naše jahody budou asi za měsíc, teď teprv kvetou....a už se na ně moc těším, to je úplně jiná chuť.


200g ghí nebo změklého másla
100g třtinového cukru
6 vajec
250g pohankové mouky
150g kešu
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů

1 malá sklenička domácí marmelády (kyselejší)

200g kešu (předem namočíme do rýžového mléka)
175ml rýžového mléka
200g tofu natural (nastrouhan najemno)
agávový sirup

ovoce

5 g agaru
asi 300ml vody
šťáva nebo sirup
šťáva z poloviny citrónu

Máslo, cukr a žloutky utřeme. Kešu rozmixujeme najemno, smícháme s práškem do pečiva a moukou a vmícháme do žloutkové směsi. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Těsto dáme do dortové formy (středně velké, vymazané a vysypané) a pečeme při 200°C asi 50 minut. Vychladlý koláč můžeme, ale nemusíme podélně rozříznout a namažeme marmeládou. Kešu, tofu, mléko a sirup rozmixujeme dohladka na hustý krém, kterým potřeme dort jako další vrstvu. Poklademe libovolným ovocem a zalijeme svařeným agarem. Necháme ztuhnout v lednici.

0 komentářů: