Bylinková másla

Popencové máslo

12.5.17 ApiAstrum 2 Comments

Popenec břečťanovitý "budra, kadeřník, kondelík, kondrlík, kundrábek, moďátka, openec, popoňka, zádušník...", je malá nenápadná bylina s fialovými hluchavkovitými květy. Hodně roste na loukách, u plotů a dost možná i u vás na zahradě pokud nemáte sterilní trávník ;) Sbírá se celá kvetoucí nať celé jaro a jde rozhodně o zázrak pro naše zdraví. Je výjimečná v kombinaci velkého množství vitamínu C, minerálů jako draslík a hořčík, tříslovin, flavonoidů, vosků a éterických olejů...
Popenec vám nejenom pomůže na zánět žaludku i močových cest, při kašli, ale i okoření bylinkové máslo, omáčku, vejce, zpestří špenát a dochutí saláty i polévky.
Chuť má lehce výraznou. Teď všude roste a kvete, tak si ho zkuste přidat do nějakého jídla nebo si udělejte čaj. Já jsem s i něco málo nasušila ;)


250g bio másla
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
svazeček kvetoucí natě čerstvého popence

Popenec opláchneme, necháme okapat a nasekáme najemno keamickým nožem. Do změklého másla vmícháme popenec, sůl a pepř. Zabalíme do potravinové folie do válečku a dáme máslo vychladit a uležet do druhého dne. Je vynikající!

2 komentáře:

  1. Super, popence máme plnou zahradu. Tohle musím vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat