Pečivo

Focaccia s černými olivami a rozmarýnem

15.6.17 ApiAstrum 0 Comments

Úžasný chléb, pravda nejedná se o kváskové pečivo, ale občas máme chuťě i na klasiké bílé pečivo. Chce to ale čas na přípravu atd. a pak výsledek rozhodně stojí zato! Je lehký a voňavý, natrháte ho rukou. A děti? Ty mají nejraději pečivo samotné :) Překvapte taky známé na grilovačce výtečnou přílohou v italském stylu ;)


250ml vody
125ml rostlinného mléka
1/2 kostky droždí
600g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
50ml olivového oleje
10g mořské soli
15g třtinového cukru
sušený rozmarýn
černé olivy (asi hrst)

V misce promícháme metličkou tekuté suroviny (vodu, mléko, olej) s nadrobeným droždím, solí a cukrem. Pak postupně přisypáváme mouku až nakonec vyklopíme na stůl a dobře vypracujeme v hladké vláčné těsto. Přidáme bylinky a olivy a zapracujeme do těsta. Vložíme do pomoučené mísy, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Potom vyklopíme na plech s papírem na pečení a rozválíme po celé ploše až k okrajům. Pokud jsme hodně váleli, můžeme nechat ještě chvilku kynout, opět zakryté utěrkou, aby těsto neoschlo. Na závěr vytlačíme do těsta typické důlky a v troubě vyhřáté na 200°C pečeme 30 minut. Podáváme ještě teplé! Mňam ;)

0 komentářů: