Domácí lékárna,

Makový olej podle Jakoba Lorbeera

11.6.17 ApiAstrum 0 Comments

Narazila jsem na něj v Knize osvědčených bylinkových receptů od Siegrid Hirsch a musela ho samozřejmě zkusit. Používá se vnitřně na uklidnění nebo vně na bolestivé klouby a k ošetření jizev.


Nádobku naplníme asi z 1/3 kvalitním bio slunečnicovým olejem (všimněte si, že je čirý, ne nažloutlý jak se prodává v plastových lahvích...) a vezmeme si jí s sebou na sběr okvětních lístků. Jsou totiž velmi jemné a neustály by nejspíš cestu domů. Opatrně otrháme a vkládáme přímo do oleje. Nejlepší čas ke sběru je kolem 10h dopolední. Doma ještě doplníme olej, uzavřeme a necháme odstát na slunci. Makový olej je hotový, když se zabarví dokrvava. Trvá to několik dní i déle. Podle množství květů samozřejmě. Přefiltrujeme a uskladníme na tmavém chladnějším místě.

0 komentářů: