Domácí lékárna,
Nádobku naplníme asi z 1/3 kvalitním bio slunečnicovým olejem (všimněte si, že je čirý, ne nažloutlý jak se prodává v plastových lahvích...) a vezmeme si jí s sebou na sběr okvětních lístků. Jsou totiž velmi jemné a neustály by nejspíš cestu domů. Opatrně otrháme a vkládáme přímo do oleje. Nejlepší čas ke sběru je kolem 10h dopolední. Doma ještě doplníme olej, uzavřeme a necháme odstát na slunci. Makový olej je hotový, když se zabarví dokrvava. Trvá to několik dní i déle. Podle množství květů samozřejmě. Přefiltrujeme a uskladníme na tmavém chladnějším místě.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgkw3rKaP1GKQag4CEMd7vkDyQLEGgP5LFUlzcVosiQUqKuBL-eKjCyu51CW1-NeRwTfs3zJ5phMpr9mVy7mAdpUN3_2iT8PrwI-uskfuYNeEkaeec0ou9AZ42qX1JYp5Pf7uH7MOyBMg/s1600/DSC07584.jpg)
Makový olej podle Jakoba Lorbeera
Narazila jsem na něj v Knize osvědčených bylinkových receptů od Siegrid Hirsch a musela ho samozřejmě zkusit. Používá se vnitřně na uklidnění nebo vně na bolestivé klouby a k ošetření jizev.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkbTC796QvM9Xa00L3FbLqz6FtDpevtfszlr3ouEdnqnCJF14CjCpmmFYrdmwpSWieXlWph9TmpkoF2fERNVhcwGJ8mDOYwm7PyIGsBJ8odjYzVNAD-u2OOw4Cg5vdBZI4E5nMMJ1faCo/s1600/DSC07580.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjxBoTjQBoeD96ytcE2I3vt4dDEhELRMtFo2E30moLgSgLTWmdP2olFD2bOfEAZpRzC-nc6UrNwnY0MQtHPY-0t_5OepKsv-xr-DV0NkLtfvBk8GScsepCGXMfqcCwxi1BEYlozShIH_20/s1600/DSC07583.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgkw3rKaP1GKQag4CEMd7vkDyQLEGgP5LFUlzcVosiQUqKuBL-eKjCyu51CW1-NeRwTfs3zJ5phMpr9mVy7mAdpUN3_2iT8PrwI-uskfuYNeEkaeec0ou9AZ42qX1JYp5Pf7uH7MOyBMg/s1600/DSC07584.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgM6qz14yWL3R9TNz-qgYuiBuSBb-nQJUKYBAGdslaYjFNYMHFxKh9KJHOUAghnHMwyXbef1wdUNpAMYb7P0M5Qra3y2dwuYFSWN8ePwtFrH0l11DB1FxEBMuO3S_smdtYtv84Xiv2LUq8/s1600/DSC07693.jpg)
0 komentářů: