Polévky

Česneková polévka z pečených rajčat s mrkvovým pestem

24.8.17 ApiAstrum 0 Comments

Tak konečně zase nějaké to domácí vaření. Nejlepší je stejně poctivá domácí polévka! Tahle je chuťově hodně výrazná a dobře zahřívá ;) Podávejte jí s těstovinami nebo chlebem.Hodně rajčat se mi běhěm výletu krásně dovybarvilo a změklo. Odstříhala jsem celé větvičky do bedýnek s několika jablky (vylučují látky urychlující dozrávání) a postavila domů, kde topíme zatím jen v Petruškách. Parádně dozrály i ty černé na fotce, které mají velké nároky na teplo a slunce. Brzy vám také na FB a IG nabídnu přebytky z mého semínkářského snažení a budou tam i tyto černá rajčata.....


1kg dobře vyzrálých čerstvých rajčat (z kupovaných v zimě to prostě nebude ono ;)
kvalitní olivový olej
2 cibule
1 palice česneku
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
sůl, pepř
pesto z mrkvové natě (vyrobíte jako bylinkové pesto)

Rajčata rozpůlíme a poklademe na pekáč nebo zapékací nádobu. Postříkáme lehce olivovým olejem a pečeme při 200°C asi 30 minut. Necháme vychladnout, pak půjdou krásně vymačkat ze slupek. Slupky nebudeme používat. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibuli a polovinu česneku. Jen do změknutí, ne do zlatohněda! Přilijeme vodu nebo vývar a vložíme rajčata, i případnou šťávu z pekáče po pečení. Osolíme, opepříme a zvolna asi 5 minut vaříme. Rajčata můžete podrtit šťouchadlem na menší kousky nebo celou polévku rozmixovat ponorným mixérem. Záleží co preferujete. Podáváme s pestem a těstovinami nebo chlebem.

0 komentářů: