Kosmetika

Levandulové mýdlo

18.8.17 ApiAstrum 0 Comments

Přírodní mýdla používám už asi 3 roky, i na vlasy (občas proložím mytí vlasů žitnou moukou). Není to mnoho let nazpět, co začal s přírodními mýdly přímo boom. Vždycky se mi to líbilo, ta ruční práce a různé bylinky, barvy, razítka apod. Dnes to už dělá víc lidí, teď nemyslím jen ty, co si tím vydělávají, ale i domácí alchymisty ;) jako já. Je to poměrně snadná věc, což jsem věděla už dávno, jen se mi nechtělo pracovat s hydroxidem a raději jsem to pořád odkládala, ale stále mě to zajímalo a táhlo. Nakonec se mi letos na jaře ozvali z Ekokoza.cz a balíček s kompletní sadou k výrobě domácích mýdel byl doma ;) Vystačil na dvě várky, takže jsem vyrobila toto mýdlo na tělo a v následujícím příspěvku je mýdlo na vlasy.  A proč to sem dávám až po takové době? Jednoduše proto, že mýdlo měsíc zraje a pak jsem ho doteď intenzivně testovala na sobě. Jsou super, nic bych na nich neměnila, nic mi nevadí, prostě žádný problém. Mno a dnes to nějak přišlo k sobě, že je čas to dát sem ;) Pro vás! Může to být i pěkný dárek, apropos. mám v plánu brzy vyrábět další várku, ne že bychom je už spotřebovali, to ne, ale déle zrají. Pokud byste projevili zájem, můžu později nabídnout přebytky k prodeji.....nebo jich rovnou udělat víc! No problem.
Toto moje levandulové mýdlo je pro všechny typy pokožky. Dokonalá vzpruha a očista díky levanduli a levandulovému esenciálnímu oleji a jemný peeling a prokrvení díky francouzkému jílu. Taková dvojkombinace, kombo ;)


341ml destilované nebo osmotické vody
117g hydroxidu sodného

500ml olivového oleje
453g kokosového oleje

40 francouzského modrého jílu

2-3 lžíce sušených květů levandule
20 kapek esenciálního oleje levandule

Postup:

1. fáze - práce s hydroxidem

Hydroxid sodný a jeho vodní roztok (louh) je nebezpečná žíravina. Předem se ujistěte, že vás při práci nevyruší děti nebo domácí mazlíček!  Kůži podráždí, pokud ihned neopláchnete vodou i poleptá a oblečení klidně malá kapička proděraví. Doporučuji ochranné rukavice a kryt nebo brýle na oči.
Do nádoby s destilovanou vodou pomalu přisypáváme hydroxid a opatrně promícháme. Uvolňuje se při tom teplo (až 90°C) a štiplavý zápach, takže nestát přímo nad nádobou, zadržet dech a nespálit se o horkou nádobu. Ideální je udělat to venku nebo při akci intenzivně větrat. Louh necháme vychladnout. Mýdlový alchymista přesně na 27°C ;)

2. fáze - příprava olejů

Tuky ve společné nádobě necháme na ohni nebo ve vodní lázni (pode jejich kvality) rozpustit a promísíme je. Necháme zchladnout, mýdlový alchymista opět na 27°C. Jde hlavně o to, aby měl louh i tuky stejnou teplotu, aby bylo dosaženo co nejdokonalejšího procesu zmýdelnění, ale zárověň ješte takovou teplotu, aby to šlo promixovat do homogenní tekuté hmoty. Do připravených tuků vmícháme květy levandule a esenciální olej. Já dělala vrstvy takže do půlky to a do druhé jíl.

3. fáze - spojení

Ponorný mixér vložíme do tuků a zapneme. Ideální je vyšší nádoba jako prevence vystříknutí. Opatrně a po troškách přiléváme louh, když máme přelito, můžeme mixovat na plný výkon. Brzy začne hmota houstnout, a když je kompaktní a hladká je čas nalít ji do připravených forem. Ty pak zakryjeme a zabalíme, aby bylo mýdlo v teple, a necháme 24 hodin odpočívat. Po této době by mělo být mýdlo již natolik pevné, ža půjde z formy vyklopit. Pokud není, po dalších 12 hodinách by již mělo ;) Vyklopená mýdla z větších forem v této fázi nakrájíme na požadovanou velikost. Mýdla vyrovnáme na tác s papírem na pečení a dáme nejlépe na skříň na 4 týdny zrát. Po dvou týdnech nezapomeneme mýdlo otočit na druhou stranu. Po měsíci jsou mýdla hotová, ale je nutná ještě finální úprava. Pokud se na povrchu během zrání vytvořila světlá zašedlá vrstvička, je potřeba ji odříznout. Jedná se o uhličitan sodný a ten může dráždit pokožku. Proto je mám tak okrajované ;)

Dvojdomek pro kluky :)

0 komentářů: