Smažené
A proč červená pšenice? Zkouším jí, ale můžete použít klidně kamut, freekeh, oves nebo ječné kroupy. Jinak tento speciální druh pšenice obsahuje velké množství antokyanů, srovnatelné s červeným vínem. Tak tedy nazdraví! Antokyany působí v těle jako antioxidanty a pomáhají tak při odstraňování škodlivin z těla. Toto působení je u antokyanů o mnoho vyšší než u vitamínu C nebo E. Z tohoto důvodu jsou antokyanům připisovány preventivní účinky proti vzniku rakoviny a také proti onemocněním srdečních cév. Pomáhají udržovat štíhlou linii a snižují cholesterol. Mají pozitivní vliv na stařeckou cukrovku a mladickou nerozvážnost, prý :) V klasické pšenici je jejich obsah zanedbatelný.
300g červené pšenice
2 stroužky česneku
olej na smažení
2 cibule
2 mrkve
asi 1/4 hlávky kapusty
mořská sůl
domácí nebo bio vegeta
lahůdkové droždí
1 malá sklenička domácí rybízové marmelády
2-3 lžíce ostré hořčice
1/3 lžičky mleté skořice
pepř
sůl
kůru a šťávu z jedné limetky
1-2 lžičky kukuřičného škrobu
několik kapek oleje z chilli jadérek
domácí pickles
bramborová kaše nebo brambory
čerstvá zelenina na oblohu
Pšenici si předem přes noc namočíme. Druhý den ve stejné vodě uvaříme, trvá to 2 hodiny! Scedíme a necháme zchladnout. Lehce promixujeme v mixéru, stačí když je tak polovina zrn porušených a už to lepí. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a kapustu. Hotovou opečenou směs přidáme k pšenici . Nejlépe rukou propracujeme v těsto a dochutíme, solí, lahůdkovým droždím nebo vegetou. Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které osmažíme na oleji z obou stran nebo je potřené olejem opečeme v troubě ;) V misce si vymícháme dohladka suroviny na omáčku. Podávame nejlépe s bramborovou kaší, kvašenou a čerstvou zeleninou.

Celozrnné karbanátky z červené pšenice s ostrou rybízovou omáčkou
Naprosto skvělé pořádné veganské jídlo, když už se nám teda ochladilo....A proč červená pšenice? Zkouším jí, ale můžete použít klidně kamut, freekeh, oves nebo ječné kroupy. Jinak tento speciální druh pšenice obsahuje velké množství antokyanů, srovnatelné s červeným vínem. Tak tedy nazdraví! Antokyany působí v těle jako antioxidanty a pomáhají tak při odstraňování škodlivin z těla. Toto působení je u antokyanů o mnoho vyšší než u vitamínu C nebo E. Z tohoto důvodu jsou antokyanům připisovány preventivní účinky proti vzniku rakoviny a také proti onemocněním srdečních cév. Pomáhají udržovat štíhlou linii a snižují cholesterol. Mají pozitivní vliv na stařeckou cukrovku a mladickou nerozvážnost, prý :) V klasické pšenici je jejich obsah zanedbatelný.

2 stroužky česneku
olej na smažení
2 cibule
2 mrkve
asi 1/4 hlávky kapusty
mořská sůl
domácí nebo bio vegeta
lahůdkové droždí
1 malá sklenička domácí rybízové marmelády
2-3 lžíce ostré hořčice
1/3 lžičky mleté skořice
pepř
sůl
kůru a šťávu z jedné limetky
1-2 lžičky kukuřičného škrobu
několik kapek oleje z chilli jadérek
domácí pickles
bramborová kaše nebo brambory
čerstvá zelenina na oblohu
Pšenici si předem přes noc namočíme. Druhý den ve stejné vodě uvaříme, trvá to 2 hodiny! Scedíme a necháme zchladnout. Lehce promixujeme v mixéru, stačí když je tak polovina zrn porušených a už to lepí. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a kapustu. Hotovou opečenou směs přidáme k pšenici . Nejlépe rukou propracujeme v těsto a dochutíme, solí, lahůdkovým droždím nebo vegetou. Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které osmažíme na oleji z obou stran nebo je potřené olejem opečeme v troubě ;) V misce si vymícháme dohladka suroviny na omáčku. Podávame nejlépe s bramborovou kaší, kvašenou a čerstvou zeleninou.




0 komentářů: