Smažené

Celozrnné karbanátky z červené pšenice s ostrou rybízovou omáčkou

2.9.17 ApiAstrum 0 Comments

Naprosto skvělé pořádné veganské jídlo, když už se nám teda ochladilo....
A proč červená pšenice? Zkouším jí, ale můžete použít klidně kamut, freekeh, oves nebo ječné kroupy. Jinak tento speciální druh pšenice obsahuje velké množství antokyanů, srovnatelné s červeným vínem. Tak tedy nazdraví! Antokyany působí v těle jako antioxidanty a pomáhají tak při odstraňování škodlivin z těla. Toto působení je u antokyanů o mnoho vyšší než u vitamínu C nebo E. Z tohoto důvodu jsou antokyanům připisovány preventivní účinky proti vzniku rakoviny a také proti onemocněním srdečních cév. Pomáhají udržovat štíhlou linii a snižují cholesterol. Mají pozitivní vliv na stařeckou cukrovku a mladickou nerozvážnost, prý :) V klasické pšenici je jejich obsah zanedbatelný.


300g červené pšenice
2 stroužky česneku
olej na smažení
2 cibule
2 mrkve
asi 1/4 hlávky kapusty
mořská sůl
domácí nebo bio vegeta
lahůdkové droždí

1 malá sklenička domácí rybízové marmelády
2-3 lžíce ostré hořčice
1/3 lžičky mleté skořice
pepř
sůl
kůru a šťávu z jedné limetky
1-2 lžičky kukuřičného škrobu
několik kapek oleje z chilli jadérek

domácí pickles

bramborová kaše nebo brambory

čerstvá zelenina na oblohu

Pšenici si předem přes noc namočíme. Druhý den ve stejné vodě uvaříme, trvá to 2 hodiny! Scedíme a necháme zchladnout. Lehce promixujeme v mixéru, stačí když je tak polovina zrn porušených a už to lepí. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a kapustu. Hotovou opečenou směs přidáme k pšenici . Nejlépe rukou propracujeme v těsto a dochutíme, solí, lahůdkovým droždím nebo vegetou. Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které osmažíme na oleji z obou stran nebo je potřené olejem opečeme v troubě ;)  V misce si vymícháme dohladka suroviny na omáčku. Podávame nejlépe s bramborovou kaší, kvašenou a čerstvou zeleninou.

0 komentářů: