Zavařování zelenina,

Rajčátka ve sladkokyselém nálevu

3.9.17 ApiAstrum 0 Comments

Divokých rajčátek mám letos tolik, že už je nestíháme jíst. Sbírat ještě jo, ale doma vydrží tak dva dny a praskají a kazí se. Tak co stím? Jedině nějak uchovat na zimu, napadlo mě. Jednu várku jsem zavařila a další usušila a naložila do oleje (v následujícím příspěvku). Těším se až v zimě vytáhnu tyhle domácí poklady, to se pomějem ;)


Asi na 5 sklenic od okurek:

3 kg mini rajčátek (různé druhy a můžou být i nezralá, stejně se povaří...bude to krásně barevné ;)
2l vody
700ml kvasného octa
200g třtinového cukru
1 lžíce světlých hořčičných semínek
1 lžíce tmavých hořčičných semínek
60g soli
1 lžička nového koření
1 lžička celého pepře
1 lžička celého hřebíčku

V hrnci svaříme vodu s octem, cukrem, solí a kořením. Nechíme vychladnout a mezitím si připravíme sklenice a naplníme rajčátky. Zalijeme je nálevem i s kořením, zavíčkujeme a sterilujeme při 80°C asi 15 minut.

0 komentářů: