Polévky
Hodně rajčat se mi během týdenního výletu krásně dovybarvilo a změklo. Odstříhala jsem celé větvičky do bedýnek s několika jablky (vylučují látky urychlující dozrávání) a postavila domů, kde topíme zatím jen v Petruškách. Parádně dozrály i ty černé na fotce, které mají velké nároky na teplo a slunce. Brzy vám také na FB a IG nabídnu přebytky z mého semínkářského snažení a budou tam i tyto černá rajčata.....
Česneková polévka z pečených rajčat s mrkvovým pestem
Tak konečně zase nějaké to domácí vaření. Nejlepší je stejně poctivá domácí polévka! Tahle je chuťově hodně výrazná a dobře zahřívá ;) Podávejte jí s těstovinami nebo chlebem.Hodně rajčat se mi během týdenního výletu krásně dovybarvilo a změklo. Odstříhala jsem celé větvičky do bedýnek s několika jablky (vylučují látky urychlující dozrávání) a postavila domů, kde topíme zatím jen v Petruškách. Parádně dozrály i ty černé na fotce, které mají velké nároky na teplo a slunce. Brzy vám také na FB a IG nabídnu přebytky z mého semínkářského snažení a budou tam i tyto černá rajčata.....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEif3VM6offufdBg2tEpodWuCn5bV5JMlZQICFphBhHQ-NNnHqDPPQy3GmabebKtmHD8yCQzxa6EssmdaI7_42ZryL-XZ5bwbfc6Vu0jovxyLjHxCRnSQD0IRCX9-nT41e9K8hMbUYgGL1U/s1600/DSC08166.jpg)
1kg dobře vyzrálých čerstvých rajčat (z kupovaných v zimě to prostě nebude ono ;)
kvalitní olivový olej
2 cibule
1 palice česneku
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
sůl, pepř
pesto z mrkvové natě (vyrobíte jako bylinkové pesto)
Rajčata
rozpůlíme a poklademe na pekáč nebo zapékací nádobu. Postříkáme lehce
olivovým olejem a pečeme při 200°C asi 30 minut. Necháme vychladnout,
pak půjdou krásně vymačkat ze slupek. Slupky nebudeme používat. V hrnci
osmahneme na oleji nakrájenou cibuli a polovinu česneku. Jen do
změknutí, ne do zlatohněda! Přilijeme vodu nebo vývar a vložíme rajčata,
i případnou šťávu z pekáče po pečení a zbytek utřeného česneku. Osolíme, opepříme a zvolna asi 5
minut vaříme. Rajčata můžete podrtit šťouchadlem na menší kousky nebo
celou polévku rozmixovat ponorným mixérem. Záleží co preferujete.
Podáváme s pestem a těstovinami nebo chlebem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjceUdqB9uOMpjvoBgvVZ9KlO8iltGCe4ADZ4z7POox-H1DRDPmIKuP5O51UcDDQPhnmS88Eh_GfhyphenhyphenYuwCGysWkMmxFHQCWavek-reDUE7YF6qoGywB2rq5PEWCAlDi-2E53oGRzSgvONQ/s1600/DSC07984.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvgS4Ei212vKQU4lTZoL6HWGrJ7164ohfk6HcuO5jt8T4_4sVxcfjZKFXgXz-sVeoKyMPjA_i0s78GMfgdmXf_vFCQ9msBRD7wT5lVvs9W1LRsXl6WoJc-8bHGMX4F3u6xGygcqgRoKEc/s1600/DSC08132.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqPRkUqwBPMyAFxjAm1CWHiei-zKSN-rHJ-dmG0q7V6A64qYtl_CeTNm7PaYx8UvWtNG7_eaBJ44MI-6qKaIAJUMC_rogzdpl_ZHQI9ugm7bJg23GV8yIOCm-1Htf1UYtVFNdjgjNGfrI/s1600/DSC08167.jpg)
Ty jo, tak polévku z pečených rajčat jsem ještě neměla :)
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka