Polévky
Hodně rajčat se mi během týdenního výletu krásně dovybarvilo a změklo. Odstříhala jsem celé větvičky do bedýnek s několika jablky (vylučují látky urychlující dozrávání) a postavila domů, kde topíme zatím jen v Petruškách. Parádně dozrály i ty černé na fotce, které mají velké nároky na teplo a slunce. Brzy vám také na FB a IG nabídnu přebytky z mého semínkářského snažení a budou tam i tyto černá rajčata.....
Česneková polévka z pečených rajčat s mrkvovým pestem
Tak konečně zase nějaké to domácí vaření. Nejlepší je stejně poctivá domácí polévka! Tahle je chuťově hodně výrazná a dobře zahřívá ;) Podávejte jí s těstovinami nebo chlebem.Hodně rajčat se mi během týdenního výletu krásně dovybarvilo a změklo. Odstříhala jsem celé větvičky do bedýnek s několika jablky (vylučují látky urychlující dozrávání) a postavila domů, kde topíme zatím jen v Petruškách. Parádně dozrály i ty černé na fotce, které mají velké nároky na teplo a slunce. Brzy vám také na FB a IG nabídnu přebytky z mého semínkářského snažení a budou tam i tyto černá rajčata.....
1kg dobře vyzrálých čerstvých rajčat (z kupovaných v zimě to prostě nebude ono ;)
kvalitní olivový olej
2 cibule
1 palice česneku
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
sůl, pepř
pesto z mrkvové natě (vyrobíte jako bylinkové pesto)
Rajčata
rozpůlíme a poklademe na pekáč nebo zapékací nádobu. Postříkáme lehce
olivovým olejem a pečeme při 200°C asi 30 minut. Necháme vychladnout,
pak půjdou krásně vymačkat ze slupek. Slupky nebudeme používat. V hrnci
osmahneme na oleji nakrájenou cibuli a polovinu česneku. Jen do
změknutí, ne do zlatohněda! Přilijeme vodu nebo vývar a vložíme rajčata,
i případnou šťávu z pekáče po pečení a zbytek utřeného česneku. Osolíme, opepříme a zvolna asi 5
minut vaříme. Rajčata můžete podrtit šťouchadlem na menší kousky nebo
celou polévku rozmixovat ponorným mixérem. Záleží co preferujete.
Podáváme s pestem a těstovinami nebo chlebem.
Ty jo, tak polévku z pečených rajčat jsem ještě neměla :)
OdpovědětVymazatNela z blogu Růžová rtěnka