Domácí lékárna,

Škrabka na jazyk

30.10.17 ApiAstrum 2 Comments

Čištění jazyka by mělo být součástí každodenní rutinní ústní hygieny spolu s čištěním zubů. Škrabka na jazyk je lehce použitelný nástroj, který odstraní vrstvu odpadních látek a nežádoucí bakteriální flóru z povrchu jazyka.
 

Jazyk je zrcadlem, v němž se odráží stav střev. Jazyk je vstupní bránou trávicího systému a také domovem spousty bakterií, které mohou způsobovat různé zdravotní problémy. Povlak na jazyku signalizuje přítomnost toxinů v těle. Je důkazem přítomnosti amy neboli nestráveného toxického materiálu v trávicím traktu. Tento povlak je tvořený vylučovanými látkami podobně jako moč a je potřeba ho odstranit každé ráno, jinak dojde k jeho spolknutí zpátky do systému při jídle a pití.
Takováto škrabka, se speciálním tvarem, umožňuje dosáhnout i do vzdálené oblasti vzadu na jazyku a dobře nežádoucí povlak stáhnout. V době častých respiračních onemocnění je tato technika více než vhodná! Čištění jazyka totiž ulevuje nejen od nežádoucích bakterií, ale i stimuluje celý organismus. Že neveříte? Na jazyku jsou stejně jako na dlani, chodidle, oku, uchu atd. ... různé oblasti energeticky propojené s konkrétními orgány. Čistěním jazyka škrabkou je stimulujeme, tonizujeme.
Yogíni doporučují škrabky měděné, protože na sebe lépe vážou odpadní látky, leč u nás koupíte většinou jen nerezové. Používají se také stříbrné.
Nezapomeňte, že čistý růžový jazyk je známkou zdraví. V tradiční čínské medicíně se například podle kvality povrchu jazyka indikují oblasti problémů v těle a jejich povaha.

Proč tedy začlenit používání škrabky na jazyk do denních rituálů ústní hygieny?

- Pomůže se zápachem z úst, který je většinou způsoben právě bakteriemi na jazyku. Údajně prý ze 75%.
- Mikroorganismy ve vrstvě na povrchu jazyka jsou největším zdrojem bakterií zubního plaku.
- Degustace. Chuťové pohárky na zaneseném jazyku nefungují dobře. Čistý jazyk je schopen pocítit jemné chuťě. Pravidelné masírování pohárků zlepšuje chuť.

Jak škrabku na jazyk používat?

Nejlépe po vyčištění zubů. Uchopíme za konce oběma rukama a zaobleným koncem stahneme povlak od kořene jazyka až po špičku. Buďte šetrní, zejména v případě zaníceného jazyka. Povlak na zadní části signalizuje problém v tlustém střevě, střed souvisí více se žaludkem a tenkým střevem. Několikrát opakujeme podle potřeby. Vždy v mezikrocích oplachujeme pod vodou. Jsem milovník yogy, a tak provádím tolikrát, aby byl počet dělitelný 3. Je to mystika, o které se tu teď nechci rozepisovat. Když jsem zdravá, bohatě mi stačí třikrát maximálně šestkrát jazyk přejet škrabkou a je čistý a zdravě růžový. Praktikuju už více let a je to fajn, průběh některých nemocí to urychlí (dělám to i dětem) jen jsem si doteď moc nezvykla na to škrábání kovem o jazyk. Není mi to úplně příjemné, asi jak pro koho. Každopádně benefity převažují a nic na tom není. Jen si prosímvás nekupujte ty plastové pseudo škrabky, které vůbec nejsou pro tohle ergonomické a zase tradičně podle východu by to měl být kov. Takže plasty nebrat a přeju Vám co nejrůžovější jazyk, tedy hodně zdraví!

2 komentáře:

  1. O škrabce na jazyk jsem se od zubařky dozvěděla už před několika lety, ale nikdy mne nenapadlo si ho v drogerii nebo lékárně pořídit, až teď jsem ho dostala od dcery k svátku a musím uznat, že je to skvělá věcička :-) O zuby se starám pečlivě, objednávám si přes internet za použití slevového kuponu různé pomůcky na čištění zubů :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mi o škrabce na jazyk říkala zubařka, ale já to prostě nesnesu. Takže čistím klasicky kartáčkem, u kterého alespoň trochu umím pracovat s dávivým reflexem. Ono prostě někdy to nejde, i když se stokrát chce. A se přitom o svoje tělo starám s pro někoho až přílišnou pečlivostí. Třeba když jsem byla na odstranění znamének laserem, která viděl de facto jen můj manžel. :)

    OdpovědětVymazat