Polévky

Kořeněná polévka z červené čočky s mrkví

14.11.17 ApiAstrum 0 Comments

Koření na zahřátí a imunitu, pro vitalitu a proti parazitům. Lehce stravitelná luštěnina v kombinaci s léčivou silou obyčejné mrkve ;) V době zimy, a když je málo světla a slunce, velmi pomáhají potraviny žluté a oranžové barvy. V jejich barvivu je akumulovaná síla slunce a tak i obyčejná mrkev nebo dýně, teď ideálně v podobě zahřívací polévky, nám dovedou nejen zvednout náladu v několikadenní inverzi, ale i velmi posílit organismus ;)


300g červené čočky
2 cibule nebo 1 velká
2 lžičky soli
2 bobkové listy
2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžička mleté kurkumy
2 lžičky mletého kmínu
2 lžičky mletého koriandru
2 lžíce ghí nebo oleje
500g nastrouhané mrkve
špetka kayenského pepře
špetka mletého zázvoru
špetka muškátového oříšku
3l zeleninového vývaru nebo horké vody a domácí vegeta ;)
200ml krabička rostlinné smetany

Nakrájenou cibuli osmahneme do zesklovatění v hrnci na polévku. Osolíme a přidáme bobkové listy. Potom promícháme s propláchnutou čočkou a ostatním kořením, zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem a necháme mírně vařit do rozvaření čočky. Trvá to asi 15 minut, červená čočka je rychle uvařená, nenamáčím ji a děti ji mají rády ve všem. Vyndáme bobkové listy, nalijeme smetanu a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Na závěr vložíme nastrouhanou mrkev a lehce povaříme. Mužeme vařit mrkev už s čočkou a pak společně i rozmixovat. Ozdobíme několika kapkami smetany a třeba dýňovými semínky. Dobrou chuť!

0 komentářů: