Indická kuchyně,

Schezwan (Sečuánská) rýže

12.11.17 ApiAstrum 0 Comments

Smažená rýže Schezwan je indočínské jídlo velmi snadné a rychlé na přípravu. Stačí mít doma kvalitní rýži basmati, libovolnou zeleninu a hlavně speciální koření Schezwan masala na smaženou rýži. Eventuelně Garam masalu a sečuánský pepř. Ano Schezwan je totéž co Sečuán a koření Schezwan masala je směs právě s tímto pepřem, který propůjčí jídlu unikátní citrusovou vůni a tím i chuť!


500g rýže basmati
olej nebo ghí
mořská sůl
1 velká nebo 2 malé cibule
4 stroužky česneku
1 vrchovatá lžíce koření Schezwan masala na smaženou řýži
miska nakrájené nebo nastrouhané zeleniny (já použila: mrkev, papriku a řapkatý celer)
hrst hrozinek (není nutné)
mladé výhonky cibule a hladkolistá petrželka

Rýži propláchneme a uvaříme ve zhruba 2,5násobku objemu osolené vody. V pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek. Osolíme a přidáme veškerou připravenou zeleninu. Promícháme, krátce orestujeme a nasypeme koření. Opět promícháme a chvilku restujeme, můžeme případně trochu podlít. Na závěr v pánvi promícháme s uvařenou řýží. Podáváme s čerstvou jarní cibulkou a petrželkou.

0 komentářů: