Kosmetika

Pěstící mandlový krém s růžovým macerátem

9.11.17 ApiAstrum 2 Comments

Jedním slovem luxusní. V mandlovém másle macerované lístky květů růže (pro kosmetické účely se doporučuje růže damašská) smíchané s kokosovým a arganovým olejem. Pár kapek růžového esenciálního oleje a krémík jedna báseň. Opět bez vodní složky, já se k tomu snad nikdy nedostanu...ale není potřeba žádného konzervantu. S vodou ovšem ano, i proto se tomu možná vyhýbám. Pro někoho bude možná moc mastný tak ho použije na noc, ale teď do zimy ven bude parádní. Velmi doporučuju pro suchou pleť a zralou pleť. Tahle kombinace je totiž zaručená! Krém pokožku dokonale zjemňuje a pěstí. Můj velký favorit na opakovanou výrobu ;)
Pokud jste ještě nikdy nezkoušeli domácí kosmetiku tak vřele doporučuju. Vyberete si sami z čeho si jí uděláte, na míru i kvalitou. Můžete tak i někoho potěšit homemade dárkem, mezi námi, takové jsou stejně nejlepší a jen hlupák to nedovede ocenit. Pro začátečníky jsou nejsnažší a současně nejvděčnější balzámy na rty.


50g mandlového másla
35g kokosového oleje
5g arganového oleje
růžové okvětní lístky (čerstvé, ale i sušené)
5 kapek esenciálního oleje růže (nebo růžové dřevo, to vás cenově nezrujnuje ;)
50ml kelímek (nový nebo zrecyklovaný a třebas originálně ozdobený)

Mandlové máslo lisované zastudena ze sladkých mandlí má vysoký obsah vitamínu D, změkčuje tedy pokožku a je výborné k regeneraci suché pleti a rychle se vstřebává.
Kokosový olej má antibakteriální účinky, ale není příliš vhodný samotný na suchou pokožku jak jsem se sama za ty roky přesvědčila.
Arganový olej má vysoký obsah vitamínu A, silně regeneruje a zvláčňuje suchou a zralou pleť.

Mandlové máslo rozpustíme ve vodní lázni a vhodíme do něj růžové lístky. Co nejvíc a tak, aby byly ponořené. Každý den znovu rozpustíme ve vodní lázni a zamícháme. Třetí den přelijeme přes sítko. A vyšleháme s kokosovým, arganovým a esenciálním olejem do takové pěkné krémové konzistence jako mám na fotce. Používám napěňovač mléka do kávy ;) Vzhledem k macerátu doporučuju spotřebovat asi do 3 měsíců.
 

2 komentáře:

  1. Teda, to musím určitě někdy vyzkoušet! Mám moc ráda přírodní kosmetiku, ale nikdy jsem si žádnou sama nevyráběla. Většinou chodím například do Havlíčkovi apotheky a tak podobně, tohle ale určitě vyjde o dost levněji. Dokonce myslím, že mám všechny ingredience doma, akorát růžové okvětní lístky musím koupit někde levně.

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá parádně, já jsem v domácí kosmetice začátečník, ale čím více toho zkouším, tím víc mě lákají nové postupy :-) Zatím jsem zkoušela jen tělový peeling a balzámy na rty, těch mám celkem spotřebu. Teď mi tady pomalu odkvétá bílá růže, musí to být pouze ta damašská, jak uvádíte, nebo je to jedno? Ta moje také voní krásně..

    OdpovědětVymazat