Omelety a palačinky

Dýňové lívance

3.12.17 ApiAstrum 2 Comments

Udělala jsem zase várku dýňového pyré. Zapomenutá dýně venku trochu omrzla, tak hned šla...

Přebytek pyré se dá v zavařovačce do lednice, a pokud víte, že ho do tří dnů nespotřebujete, tak raději rovnou na mrazák!
Z pyré je dobrá přesnídávka pro prcky, dá se s ním zahušťovat nebo udělat omáčka, použít na kaši nebo do těsta... Návod na výrobu dobrého pyré najdete v tomto receptu. Přidala jsem tam i fotopostup ;)


U nás se dělal už klasicky dvojnásobek :)

250g celozrnné špaldové mouky
2 lžíce třtinového cukru
1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
1-2 lžičky dýňového koření
špetka soli
175g dýňového pyré
100ml rýžové smetany
200ml rýžového mléka
2 vejce

olej na smažení
domácí ostružinová marmeláda, oříšky nebo semínka

V míse smícháme všechny suché suroviny. V jiné nádobě prošleháme pyré, smetanu, mléko a vejce, a vmícháme do sypké směsi. Dobře promícháme a smažíme malé lívanečky, na velmi mírném ohni. Dozlatova a na malém množství oleje.

2 komentáře:

  1. Jé... u nás taky teď jedou dýňové lívance ve velkém. Nejoblíbenější způsob (a jednu dobu skoro jediný), jak do synka dostat dýni. Akorát u nás experimentujeme s kaštanovou moukou, která je přirozeně nasládlá, a dáváme hodně perníkového koření (dívám se, že Vaše dýňové koření je vlastně podobné... že tato kombinace k dýni prostě skvěle jde?), stručný recept mám tady: http://www.vysnenazahrada.cz/2016/11/a-co-teda-varis-z-te-dyne.html Jsou pak nasládlé, že je dávám synkovi jen tak do školky, aniž by k nim měl marmeládu nebo tvaroh. Akorát nejlepší jsou z té kaštanové mouky ten den, na druhý den se chuť lehce posune a už to není ono.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda tak kaštanovou mouku jsem ještě nezkoušela, jen žaludovou. Děkuju za inspiraci a odkaz na tvůj příspěvek. Nejspíš něco vyzkouším ;)

      Vymazat