Cukroví a sušenky

Pracny - medvědí pracky

7.12.17 ApiAstrum 0 Comments

Tak konečně jsem taky začala s cukrovím. Letos později, ale přece. Nijak zvlášť to nevadí, dělávám cukroví jen trochu a často ho většinu do Vánoc sníme. Pak to jistí různé raw kuličky a sušenky ;) štrůdl apod. Nijak se neomezujeme, naopak děláme si hezký Advent, protože jak svátky pominou nikdo to už nechce jíst. No žejo!
Pracny jsou tradiční a já je miluju. Pár let jsem je teď nepekla a byla to chyba ;) Když k tomu máte při práci v rukách prastaré formičky, které používala už vaše prababička, nemá to chybu! Recept je také spíš tradiční, rodinný, jenom zásadně nepoužívám bílý cukr. A cukr moučku nahrazuju strouhaným kokosem nebo rýžovou moukou...pro tu sváteční atmosféru.


500g hladké špaldové mouky
250g vlašských ořechů (najemno nasekaných)
250g másla nebo ghí
200g třtinového cukru nebo max. 100g agávového sirupu
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
1 vejce
1 lžička kvalitního perníkového koření (postup na domácí nejdete zde ;)
30g kvalitního kakaa

Ze všech surovin vypracujeme těsto. Bude díky množství ořechů trochu drolivé, ale přesto se dá zpracovat do bochníku. Necháme do druhého dne uležet v lednici. Těstem plníme formičky na pracny asi jen ze 2/3, protože trochu ještě vyběhnou. Pečeme při 175°C asi 20 minut, záleží na tvaru a velikosti formiček. Když přetahnete vhodnou dobu pečení můžou zhořknout nebo se připálit. S menšími formičkami bych volila raději péct při 150°C. Po zchladnutí vyklopíme a posypeme moučkou nebo kokosem.

0 komentářů: