Cukroví a sušenky
500g hladké špaldové mouky
250g vlašských ořechů (najemno nasekaných)
250g másla nebo ghí
200g třtinového cukru nebo max. 100g agávového sirupu
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
1 vejce
1 lžička kvalitního perníkového koření (postup na domácí nejdete zde ;)
30g kvalitního kakaa
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Bude díky množství ořechů trochu drolivé, ale přesto se dá zpracovat do bochníku. Necháme do druhého dne uležet v lednici. Těstem plníme formičky na pracny asi jen ze 2/3, protože trochu ještě vyběhnou. Pečeme při 175°C asi 20 minut, záleží na tvaru a velikosti formiček. Když přetahnete vhodnou dobu pečení můžou zhořknout nebo se připálit. S menšími formičkami bych volila raději péct při 150°C. Po zchladnutí vyklopíme a posypeme moučkou nebo kokosem.
Pracny - medvědí pracky
Tak konečně jsem taky začala s cukrovím. Letos později, ale přece. Nijak zvlášť to nevadí, dělávám cukroví jen trochu a často ho většinu do Vánoc sníme. Pak to jistí různé raw kuličky a sušenky ;) štrůdl apod. Nijak se neomezujeme, naopak děláme si hezký Advent, protože jak svátky pominou nikdo to už nechce jíst. No žejo!
Pracny jsou tradiční a já je miluju. Pár let jsem je teď nepekla a byla to chyba ;) Když k tomu máte při práci v rukách prastaré formičky, které používala už vaše prababička, nemá to chybu! Recept je také spíš tradiční, rodinný, jenom zásadně nepoužívám bílý cukr. A cukr moučku nahrazuju strouhaným kokosem nebo rýžovou moukou...pro tu sváteční atmosféru.
250g vlašských ořechů (najemno nasekaných)
250g másla nebo ghí
200g třtinového cukru nebo max. 100g agávového sirupu
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
1 vejce
1 lžička kvalitního perníkového koření (postup na domácí nejdete zde ;)
30g kvalitního kakaa
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Bude díky množství ořechů trochu drolivé, ale přesto se dá zpracovat do bochníku. Necháme do druhého dne uležet v lednici. Těstem plníme formičky na pracny asi jen ze 2/3, protože trochu ještě vyběhnou. Pečeme při 175°C asi 20 minut, záleží na tvaru a velikosti formiček. Když přetahnete vhodnou dobu pečení můžou zhořknout nebo se připálit. S menšími formičkami bych volila raději péct při 150°C. Po zchladnutí vyklopíme a posypeme moučkou nebo kokosem.
0 komentářů: