Zelenina

Zeleninový "Eintopf" se seitanem

8.12.17 ApiAstrum 0 Comments

Nevím proč jsem si nějak špatně zafixovala, že seitan je z luštěniny. Není, je totiž z pšenice, resp. z pšeničné bílkoviny, lepku. Vím, hodně diskutovaná živina, já se jí však nevyhýbám, protože jsem přesvědčená, že lepek jako kvalitní rostlinnou bílkovinu potřebujeme. Pokud tedy nejsme přímo alergičtí. V podání seitanu jde o lehce stravitelnou a velmi výživnou záležitost. My jsme si ho doma velmi oblíbili do různých omáček a gulášů. Nejlepší chuťově je seitan speciál ;) Vyzkoušejte! Dá se vyrobit dokonce i doma, ale o tom zase jindy...


Do Eintopfu jsem zužitkovala různou zeleninu ze zahrady, ale použijte klidně i jinou ;)

3 cibule
sůl, pepř
olej / máslo / ghí
3 papriky (různých barev)
500g kapustiček
6 mrkví
1 středně velká žlutá cuketa
300g uvařených bílých fazolí (nebo kvalitní z plechovky;)
tymián / majoránka.....podle chuti nebo domácí vegetu
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
ječná moka nebo hraška na zahuštění

Ve velkém hrnci orestujeme nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou zeleninu. Promícháváme a chvilku restujeme. Zasypeme kořením a zalijeme vodou nebo vývarem. Uvaříme doměkka, zahustíme a přidáme fazole. Jídlo podáváme samotné nebo s kváskovým chlebem, posypané čerstvou petrželkou nebo celerovými lístky.

0 komentářů: