Polévky
1 veliká cibule nebo 2 menší
2 lžíce oleje nebo ghí/másla
asi 500g celer
2,5l horké vody nebo zeleninového vývaru
1 velké jablko
sůl, pepř
2 lžíce ostřejší hořčice (nebo domácí hořčice)
200ml rostlinné smetany
kousky uzeného tempehu nebo seitan
hladkolistá petrželka
Cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci necháme na oleji zesklovatět. Osolíme a přidáme nastrouhaný nebo na malé kousky nakrájený celer a jablko. Chvilku dusíme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Když je vše uvařené, je to chilka, polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme hořčicí, pepřem a zjemníme smetanou. Podáváme s nudličkami tempehu nebo seitanu a s čerstvou natí petrželky.
Celerová polévka (krém) s jablkem a hořčicí
Celer mám ráda, ale klasická samotná celerovka chuťově nijak zvlášť nenadchne. Tahle je s jablíčkem a domácí hořčicí. Dodají společně polévce šmrnc ve francouzském stylu! Trochu neobvyklé, ale nebojte se toho. Je výtečná!![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFu0IPHxC5MewZMuAc1iYLVK6KVF4_bL_z8FzKYs_Y8ry4-1PYyoiqF0Kedq7PCAQ8ky_dL7dUDILukxdv-WKRn2ZJuFgLHFPopzPi2_CIZM01QhhZswcrRrYuohjhoEfqL3G_29w6hEE/s1600/DSC09153.jpg)
1 veliká cibule nebo 2 menší
2 lžíce oleje nebo ghí/másla
asi 500g celer
2,5l horké vody nebo zeleninového vývaru
1 velké jablko
sůl, pepř
2 lžíce ostřejší hořčice (nebo domácí hořčice)
200ml rostlinné smetany
kousky uzeného tempehu nebo seitan
hladkolistá petrželka
Cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci necháme na oleji zesklovatět. Osolíme a přidáme nastrouhaný nebo na malé kousky nakrájený celer a jablko. Chvilku dusíme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Když je vše uvařené, je to chilka, polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme hořčicí, pepřem a zjemníme smetanou. Podáváme s nudličkami tempehu nebo seitanu a s čerstvou natí petrželky.
0 komentářů: