Polévky

Celerová polévka (krém) s jablkem a hořčicí

13.1.18 ApiAstrum 0 Comments

Celer mám ráda, ale klasická samotná celerovka chuťově nijak zvlášť nenadchne. Tahle je s jablíčkem a domácí hořčicí. Dodají společně polévce šmrnc ve francouzském stylu! Trochu neobvyklé, ale nebojte se toho. Je výtečná!


1 veliká cibule nebo 2 menší
2 lžíce oleje nebo ghí/másla
asi 500g celer
2,5l horké vody nebo zeleninového vývaru
1 velké jablko
sůl, pepř
2 lžíce ostřejší hořčice (nebo domácí hořčice)
200ml rostlinné smetany

kousky uzeného tempehu nebo seitan
hladkolistá petrželka

Cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci necháme na oleji zesklovatět. Osolíme a přidáme nastrouhaný nebo na malé kousky nakrájený celer a jablko. Chvilku dusíme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Když je vše uvařené, je to chilka, polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme hořčicí, pepřem a zjemníme smetanou. Podáváme s nudličkami tempehu nebo seitanu a s čerstvou natí petrželky.

0 komentářů: