Nádivky a nákypy

Pečené karbanátky z červené pšenice a cizrny s batátovou tymiánovou kaší

5.3.18 ApiAstrum 0 Comments

Jedna dobrota z víkendu ;) Směs na karbanátky můžete využít na různé variace. Například jako kuličky, karbanátky, muffiny, nádivka nebo sekaná. A ta kaše? Naše brambory došly a ty z obchodu se mi teď hodně nelíbí. Není to poznat a tak se pak doma divím co se skrývá pod slupkou. Určitě je taky vhodná doba brambory na čas vysadit a počkat si nejlépe až na ty ranné letošní. Klouby a slinivka vám budou vděčné, protože jejich častá konzumace vede k bolestem kloubů a revmatismu a velmi mnoho jednoduchých škrobů se rychle přeměňuje na glukózu. Vyplavuje se hodně inzulínu a tělo se překyseluje. V jarních měsících přirozeně stoupá i obsah toxického solaninu, protože brambory začínají klíčit.


500g uvařené červené pšenice
300g uvařené cizrny
2 červené cibule
4 stroužky česneku
1 lžička ml. koriandru
1 lžička ml. římského kmínu
olivový olej
šťáva z 1/2 citrónu
4 lžíce hrozinek (bio, nesýřených)
2 lžíce chia semínek

batáty
sůl
tymián

klíčky, microgreens, pickles případně domácí hořčice

Suroviny z prvního odstavce (na karbanátky) promícháme rukama v velké míse nebo hrnci. Vyjma hrozinek a chia semínek. Projedeme párkrát tyčovým mixérem a nakonec vmícháme hrozinky a chia. Tvarujeme karbanátky nebo pro mě nejrychlejší  napěchovat směs do vymazaných forem na muffiny. Můžete upéct v troubě  při 180°C 30 minut, nebo smažit na oleji. To už nechám na vás.
Jako přílohu jsem udělala kaši ze sladkých brambor. Oloupeme a nakrájíme na malé kousky batáty. V osolené vodě s tymiánem uvaříme doměkka. Scedíme a rozmačkáme šťouchadlem.

0 komentářů: