Smoothie

Jarní divoké smoothie

16.4.18 ApiAstrum 0 Comments

Ideální čas na výrobu a pití zelených smoothieček :) Dnes po dešti nabraly listy divokých bylin vodu a tím i vitalitu. Nepoužívám moc klasickou listovou zeleninu, i když polníčku mám plný záhon z loňského samovýsevu, vystačím si pouze s jedlým plevelem ze své zahrady. Moc ráda bych vám napsala jak je toto smoothie čistě české, lokální a z tradičních surovin. Bohužel ten banán tam musí být, tedy alespoň pro děti, jinak chuť smoothie není taková dobrota. Čím ho lze kvalitativně nahradit opravdu netuším, budu vděčná za vaše tipy! Děkuji, a na zdraví!
PS: nezapomeňte, že smoothie, obzvláště to zelené strašně rychle oxiduje. Tzn. že ze zelené se brzy stane hnědá. U divokých bylin je to snad ještě rychlejší proces než při použití klasické listové zeleniny! Takže ho vypijte ihned a v žádném případě neskladujte!!! Ani v lednici! Je to pak mrtvé smoothie na vylití.....a velká škoda.


2 velké hrsti listů divokých jarních bylin (moje verze: bršlice, potočnice, ptačinec, kopřiva, plicník, fialka, popenec, smetanka, sedmikráska - sbírejte jen to co znáte a víte, že je jedlé!!!)
2 jablka
2 banány
500ml čisté filtrované vody nebo minerálky
lněné nebo chia semínka podle gusta ;)

Vše společně rozmixujeme a ihned pijeme. Jen tak získáme co nejvíc aktivních látek, enzymů a vitamínů, které jinak podléhají velmi rychlé oxidaci.
Smoothie pijeme ráno nalačno a asi do hodiny nic jiného nejíme. Mělo by to být bráno jako porce jídla, snídaně. V kombinaci s další potravou (hlavně sacharidovou) může docházet k nepříjemnému nadýmání.

0 komentářů: