Smažené,

Středočeské kosmatice

22.5.18 ApiAstrum 1 Comments

Protože bezovou šťávu i limonádu na blogu už mám, přidávám letos jeden tradičnější recept na placičky z květů. Kosmatice. Musela jsem si ho ale trochu uzpůsobit, protože používám celozrnnou mouku. Tak, aby bylo těstíčko správně tekuté.
Stejně mi víc chutnají ty už méně tradiční, na sladko  ;)



Na slano:
6-8 velkých, hustě nakvětlých květenství černého bezu
7 vajec
250g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
100ml rostlinného mléka
olej na smažení
himlájská sůl

Na sladko:
6-8 velkých, hustě nakvětlých květenství černého bezu
7 vajec
250g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
100ml rostlinného mléka 
olej na smažení
špetka soli
asi 1/3 lžička mleté skořice
med

Vejce vyšleháme s moukou a solí do hladkého těstíčka. Květenství bezu držíme za stopky a namáčíme v těstíčku. Vkládáme přímo do rozpáleného oleje na pánev. Mezitím co se smaží první strana nůžkami odstříháme stopky. Pak kosmatici otočíme a smažíme ještě z druhé strany. Podáváme se salátem. Variantu na sladko s ovocem, kefírem nebo marmeládou. Dobré jsou ale i samotné.

1 komentář: