DIY projekty moje

Lapače snů

13.7.18 ApiAstrum 2 Comments

Moje slabůstka. Takovéto různé věcičky a blbinky ve stylu boho, přírodní samozřejmě a taky ideálně vlastnoručně dělané, protože jen tak mají tu skutečnou hodnotu.
Konečně jsem zase trochu tvořila :) Je to tak uklidňující! Letos v pořadí už třetí lapač, ten prostřední pro mamku k narozeninám. A tak jsem se rozhodla vám ukázat jak je dělám, pro inspiraci ;)


Budete potřebovat:

bambusové kroužky (mají v galanterii, různé průměry, cca 30Kč) a malé dřevěné z konzolí
vlna, bavlna, nebo jiná příze podle vašeho výběru
korálky (dřevo, sklo, porcelán)
ptačí peří a brka (použila jsem modrá a žlutozelená od papoušků, straka a hrdlička mi je nechali na zahradě pod stromem ;)
nůžky
lepidlo
háček

1. Pokud neumíte háčkovat, nechcete se to učit a stačí vám jednoduchý výplet, zkuste tento lapač:

- Příze je okolo kruhů hustě obmotána na vrstvičku lepidla tak, že je zcela zakrývá. Můžete je ale nechat i zcela přírodní.
- Výplet pavučinky vytvoříte tak, že přízi vkuse přivážete na 6 míst v rovnoměrných rozestupech na kruhu a co nejvíce napnuté. Další řadu dovnitř prostrkáváme jako očkem a zase stahneme. Opakujeme dokud nejsme ve středu. Tam jsem stažený uzlík zakamuflovala korálkem.
- Totéž uděláme i s malými kroužky pokud je chceme použít.
- Navážeme ocásky. Zde se dají kombinovat různé techniky drhání s korálkem nebo jen volně visící příze. Tu je ale vhodné zakončit korálkem pro zatížení a splývavý vzhled. Lepší jsou skleněné a porcelnové kuličky, jsou těžší.
- Peří a brka zasouvám do korálků nebo uzlíků. Lepidlo nebylo potřeba. Vyjma těch největších ocasních od Kubíka (mamky miláček, papoušek ara hyacintový ;), ty jsem musela špendlíkem propíchnout a v místě přízí protáhnout.


2. Lapače s háčkovaným středem:

Moje použité háčkovací vzory:

1. řada:  uháčkujeme 10ŘO spojíme pevným okem do kruhu
2. řada: uháčkujeme 9ŘO a dále čtyřikrát nahozený DS, DS jsou oddělené 3ŘO
3. řada: uháčkujeme 1ŘO a dále KS do každého oka, PO spojíme s prvním ŘO
4. řada: uháčkujeme 5ŘO a dále třikrát nahozený DS, jedno očko přeskočíme a do následujících 3 ok uháčkujeme 3 třikrát nahozené DS, skupina 3DS je oddělená 5ŘO
5. řada: uháčkujeme 1ŘO a dále KS do každého oka, PO spojíme s prvním ŘO
6. řada: uháčkujeme 6ŘO, jedno očko přeskočíme a do následujícího uháčkujeme dvakrát nahozený DS, pak 2ŘO a opět jedno očko přeskočíme

Přiháčkovávám ke kruhu KS do každého oka ;)
Ostatní úpravy a dekorace jako u prvního lapače snů.

Tady je schéma na ten druhý pokud se v něm vyznáte :)

Pro mě, pro mamku a pro děti!

2 komentáře:

  1. Lapače snů jsem vždycky chtěla, ale nikdy jsem si je nepořídila. Návod vypadá bezvadně! :)
    Woodnote

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Já právě taky, protože jsem si vždycky chtěla vyrobit svůj. Odkládala jsem to asi 2 roky, až k tomu uzrál ten správný čas...jako se vším. A pak to jde, světe div se, celkem snadno ;) Přeju hodně úspěchů při tvoření a případně se i pochlubte! Andrea

      Vymazat