Šťávy a sirupy

Šťáva z josty za studena

8.7.18 ApiAstrum 2 Comments

Nebo také z černého rybízu.... Oba dva druhy bobulovin nejsou mezi lidmi až tak oblíbené, ale pro vysoký obsah vitamínu C by měly! Daleko totiž předčí červený rybíz a ostatní ovoce. Ideální je ale vždy zpracování zastudena. Sklidila jsem letos 4kg josty! Hodina česání. A tak mi takto jednoduché a rychlé zpracování přišlo vhod....


josta nebo černý rybíz
třtinový cukr

Do 3litrové dobře umyté sklenice nasypeme nejprve vrstvu cukru. Postupně přidáváme jostu a prosypáváme cukrem. Poslední vrstva by měla být cukrová.
Do jedné takové sklenice dávám 1-1,5kg josty a 1kg cukru. Vejde se to akorát. Sklenici povážeme celofánem a uložíme v chladu a temnu.
Nejdříve po 3 týdnech šťávu slijeme-scedíme a vymačkáme do skleniček, zavíčkujeme a dáme do lednice. Spotřebováváme postupně a ředíme vodou nebo minerálkou.
Nápoj výborně posiluje imunitu. Pijeme tedy v době nachlazení, stresu, vyčerpání apod.

2 komentáře:

  1. Tak toto vypadá hodně zajímavé. Pokud nám úrodu rybízu zase příští rok něco nezničí, tak bych něco takového zkusil. Jinak si myslím, že zrovna v tomto období je potřeba posilovat imunitu asi ze všeho nejvíc. Každý na to jde jinou cestou. Já třeba před nějakou dobou objevil CBD oleje a ty jsou na toto naprosto skvělé.

    OdpovědětVymazat
  2. Je skvělé, že jste se podělili o recept na šťávu z josty! I když josta a černý rybíz nejsou tak populární, jejich vysoký obsah vitamínu C je úžasný. Osobně jsem objevila také Krupa Kratom, který se používá pro podporu zdraví a imunity. Věřím, že kombinace těchto přírodních ingrediencí může mít skvělé účinky na naše tělo. Zpracování zastudena zní jako skvělý způsob, jak zachovat všechny cenné látky. Určitě vyzkouším váš recept, protože posilovat imunitu je vždy aktuální téma! Děkuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat