Kosmetika

Olej z čekankových květů

16.8.18 ApiAstrum 0 Comments

Z nebesky modrých květů divoké čekanky si můžete připravit nálev k omývání i obkladům na unavené, zarudlé, ale i zanícené oči. Podle tradiční čínské medicíny jsou oči vnějším smyslovým orgánem náležícím k energetickým drahám jater. Proto slzení, zarudnutí, zažloutlé bělmo, drobné cysty v okolí očí, suchá víčka apod. ukazují přímo na problém nebo přetížení jater. Játra dovede dobře srovnat (tonizovat) zase čekankový kořen, který se dá velmi dobře použít pražený ve formě kávy, cikorky.
Čekanka obecná je tedy univerzální rostlinou, která dovede léčit jak játra tak i k nim přidružené vedlejší projevy jejich narušené funkce na těle, očích, a ulevit jim.
Vzhledem k tomu, že je květ tak účinný a ulevující pro naše oči, rozhodla jsem se vyzkoušet olejový macerát. Budu ho používat buď samotný na oční okolí nebo do domácích očních krémů a mastí ;)


Vyberte si kvalitní pěstící olej vhodný právě pro vás:
pupalkový, avokádový, z pšeničných klíčků, arganový...

Do čisté skleničky natrháme pouze modré okvětní lístky a zalijeme olejem. Po třech dnech vždy scedíme a přidáme nové. Ztrácí totiž rychle barviva a jen tak vznikne kvalitnější macerát. Provedeme alespoň třikrát!

0 komentářů: