Zavařeniny

Jablečný mošt

3.10.18 ApiAstrum 0 Comments

Lahodný mošt jsme dělali u kamarádů u nás ve vsi. Mají starý sad se spostou lahodných a starých odrůd jablek, ale hlavně mají krouhač a pěkný ruční lis! Odnesli jsme si 25 lirů čerstvého moštu, který rychle kvasí. Vyzkoušela jsem 3 způsoby uskladnění, které se zdají v pořádku a fungující. A tak zvažte to ještě než odvezete jablka na kompost nebo zvěři! Pokud nemáte potřebné vybavení, existují i moštovny, místa, kde vám vylisují i menší množtví nebo je prodejte na výkup právě do takových moštoven :) U nás to vycházelo cca z jedné bedýnky jablek - 5 litrů moštu.

ve sklenici čerstvý mošt, v lahvi zavařený mošt

hodně jablek
drtič/ krouhač
lis s plátýnkem
sítko
nádoby

Jablka dobře vykrájíme, jádřince nevadí, opereme a rozdrtíme nebo nakrouháme. Ihned lisujeme, a stáčíme do nádob. Rychlost zpracování a čistota procesu pomůže k delší trvanlivosti moštu. Vylisovanou šťávu nijak neupravujeme, obsahuje dostatek kyselin a cukrů.
Mošt vyrábíme z kyselejších, dobře vyzrálých jablek, spíše pozdních druhů. Zcela nevhodná jsou přezrálá a moučná jablka.

1. Uskladnění v lednici - stále raw mošt po dvou týdnech nijak nekvasí, při otevírání víčka nádoba ani "neodfoukne", uskladňuju v 5l kanystru po kojenecké vodě.

2. Uskladnění v mrazáku - v PET lahvích se takto dá uskladnit i větší množství čerstvého moštu, vubec nemusíte plnit jen do 2/3 jak se někde píše. Lahve rozpínání zvládnou. Po rozmrazení pravda není mošt jaksi čerstvý, ale není zavařený a stále má tu původní chuť.

3. Zavaření - plné láhve zavařujeme otevřené, s okolní vodou až k hrdlům při 80°C tak dlouho dokud se nevytlačí a nepřeteče vzniklá pěna. Pokud to trvá déle něž 30 minut můžeme pěnu vytlačit dobře umytým nástrojem (např. vložením rukojeti jídelního nože apod.), pak láhve teprve vyndáme, uzvavřeme a položíme na bok k vychladnutí.

0 komentářů: