Kosmetika

Slézový krém

28.2.19 ApiAstrum 0 Comments

Zbavuju se postupně bylinek, které se úplně nevyužily. Po roce stejně ztrácí své účinky, proto jsem nikdy nechápala, jak můžou být ty kupované a balené s trvanlivostí 2 roky....
Nijak zvlášť nemocní jsme v zimě nebyli, a tak se mi nasušený sléz maurský hodil k výrobě hojivého krému pro mojí suchou pleť. Překvapivě krém není lehce nafialovělý jako to sléz dělá v čajích, kde je to velmi efektní! Očekávání se nenaplnilo, účinek krému však ano ;) Jeho výroba je jednoduchá, jen macerace za tepla, žádná kosmetická věda!

Mast se dobře využije při kožních problémech z vysušení, ale i jako noční krém na redukci vrásek. Slizové látky v květech, využívaných proti kašli se totiž skvěle hodí k výrobě různých hojivých a zvláčňujících mastí.

Zbytky bylinek je dobré taky využít k regenerační koupeli. Připraví se silný horký nálev (1l vody asi 30 minut louhovat) a ten se pak přilije do vany.... Zkuste! ;)


2 hrsti sušených nebo čerstvých slézových květů
50g nerafinovaného bambuckého másla
1 vrchovatá lžíce kokosového oleje

Tuky rozpustíme ve vodní lázni a vložíme květy. Asi 30 minut ještě mírně zahříváme, pak odstavíme a necháme 2 dny macerovat. Někde u zdroje tepla nebo na topení. Na závěr znovu ohřejeme ve vodní lázni a přecedíme.

0 komentářů: