DIY projekty děti,

Jmenovky k zelenině

6.3.19 ApiAstrum 4 Comments

Obyčejné, jednoduché a velmi praktické! Tedy alespoň pro mě. Mám toho dost k výsevu a občas se v tom pak ztrácím. Kvalitní označení se také vyplácí v případě, že semenaříte jako já ;) Z toho co dala zahrada v předjarním prořezu jsme si doma s klukama, ale i se školáky v naší dřevodílně vyrobili tyto čistě přírodní jmenovky. Inspirací mi byla https://veronikaburgaud.cz/ Kupovat cedulky opravdu není nutné. Pokud nemáte nic k zužitkování, zbytečně nestříhejte a zkuste třeba dřevěné tyčinky na nanuky nebo lékařské lopatky na vyšetřování krku, hlavně ne z plastu ;) Tak ať vám to dobře roste!


klacíky (různé druhy, já mám převážně vrbu)
zahradnické nůžky
ostrý lesácký nůž

Klacíky doporučuji čerstvé, minimálně 20cm dlouhé a silnější asi jako prst. Do záhonů samozřejmě, jinak do kelímků stačí menší.
Jednu stranu seřízneme do špičky jako tužku nebo nakoso, podle toho jaké máte dřevo a nůž. Zkrátka jak to půjde :) Druhou stranu seřízneme několikrát naplocho, dokud se nevytvoří rovinka vhodná k napsání písmen. Popisujeme obyčejnou tužkou, prý to vydrží nejdéle, a až řez dobře oschne jinak to stejně nepůjde.
Je to pracné, ale určitě během sezóny oceníte. Já se svými mnoha druhy paprik, rajčat a fazolí budu ráda! Tak snad mi je kluci nepřepíchají jinam jako dělali když byli menší.....

4 komentáře:

  1. Skvělý nápad, děkui za inspiraci :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Nápad se mi líbí. Jen bych to potřebovala ve větším měřítku. Myslíte, že by se daly větší kusy dřeva takto ořezat třeba na stolní pile a zapíchat to na pole? Mohla bych si tím onačit pak odrůdy kukuřice nebo brambor a nemusela bych zdlouhavě přemýšlet o tom kde co vlastně mám, takže jenom tak “just saying”

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, to vypadá moc pěkně :)! Určitě zkusíme.

    OdpovědětVymazat
  4. To je hezké, já používám tyčky od nanuků, ale tohle vypadá mnohem stylověji, díky za tip :-) s výrobou mi pomáhá dcerka a vždycky mi dřívka pomaluje, potom popadne dětskou peněženku a hrajeme si na obchůdek, kde mi dřívka prodává. Je to úžasné, jakou mají děti bujarou fantazii a i z maličkosti dokáží vymyslet hezkou hru.

    OdpovědětVymazat