Quinoa,

Kadeřávek se špagetovou dýňí - směs s garam masalou

8.3.20 ApiAstrum 1 Comments

A co dělám z kadeřávku, když ho teď mám dostatek ze zahrady? Lehká jarní jídla, jako tahle směs se špagetovou dýní.
Jaro je za dveřmi a zelenina v obchodech mdlé chuti a mnohdy pochybné kvality...
Čerstvá rajčata, okurky a papriky se v tuto dobu nedají jíst a ani by neměly pokud se chceme držet našeho cyklu čtyř ročních období... Doporučuju nakličování a kvašení!
Zajděte na zahradu, třeba také najdete něco trochu do salátu. Neuklízejte záhony na podzim tak důkladně a ponechte je více svému životu. Většinou překvapí něco ze samovýsevu :) U mě to jsou teď např. polníček, dva druhy salátů, zelí, kapusta, kadeřávek, a dnes jsem našla při čištění záhonu několik pěkných mrkví. Divoké byliny pomalu, ale jistě raší, a tak si postupně doplníme zdraví a sílu po zimě podle toho co je zrovna k mání. Není to vůbec náhoda, že to co zrovna nejvíce potřebujeme a je zdravé jíst v daném ročním období je zrovna k mání. Proto v TCM, ale i v našich lidových stravovacích návycích nalézáme tuto propojenost. Toho co jíme, v jakém ročním období a jak to přímo působí na naše zdraví a konkrétní orgány.

Přeju vám hodně zdraví a málo jarní únavy!!!


1 velká cibule
ghí
sůl, čerstvý mletý pepř
1 lžíce garam masaly
1 špagetová dýně (ale i jakákoliv jiná nebo cuketa)
10 listů kadeřávku

V pánvi na ghí osmahneme cibuli, přidáme sůl a koření a zamícháme na kostky nakrájenou dýni. Mírně podlijeme a přiklopíme. Dusíme do změknutí. Mezitím si spaříme v misce nakrájená kadeřávek, po pár minutách scedíme a propláchneme studenou vodou. Vmícháme do hotové dušené dýně a podáváme s kurkumovou quinoou ;)

quinoa
kurkuma
sůl

Uvaříme quinou v osolené vodě s kurkumou podle návodu na obale.

1 komentář: