Saláty,

Cuketové matesy

12.9.21 ApiAstrum 2 Comments

Vegetariánská dobrota. Přílohový salát s výraznou chutí velmi podobnou matesům. Tento salát jsem letos dělala už podruhé, a protože zachutnal i dětem zkusila jsem část zavařit.
 
 
1kg očištěné cukety 
0,5kg cibule
30g himalájské růžové soli
10 kuliček nového koření
1/2 - 1 lžička mletého černého pepře
3 bobkové listy
olivový olej
2 lžíce bílého vinného octa
chilli paprička (nakrájená i se semínky, já nedávám protože mi salát jedí i děti ;)
 
Cuketu oloupeme a vydlabeme jádřince. Můžeme jí nastrouhat najemno ale i na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. V míse promícháme rukou cuketu s cibulí a kořením, pak trochu prolijeme olejem a necháme uležet. Asi po hodině opět vše znovu důkladně promícháme, zakryjeme a uložíme na několik dnů do lednice. Můžeme rovněž přemístit do sklenic. Salát lehce zfermentuje, pokud ho nesníte dřív :) je totiž opravdu moc chutný! A jak jsem psala v úvodu, lze udělat větší množství a co se cca do týdne nesní tak zavařit. Krátce, stačí jen ohřát, aby se víčka přichytila.



2 komentáře:

  1. Anonymní7/25/2022

    https://www.rocal.cz/designove-krby

    OdpovědětVymazat
  2. RichardW6/12/2023

    To vypadá fakt docela dobře. :-) Jako klidně bych si to dal a tu cuketu nevyhledávám. Ne že bych na její jezení potřeboval hygienické potřeby, ale prostě to není tak nějak můj styl. :-) Ale tak jako když se to dobře ochutí, tak to má ńajednou úplně jiný výraz. A pak mám rád taky grilovanou cuketu a samozřejmě cuketu v kimchi. :-)

    OdpovědětVymazat