Fialkový ocet

 

Fialky natrháme dopoledne, když nejsou květy už mokré. Po dešti nevoní pozor na to! Hlavně v čistém prostředí. Pokud máte na zahradě plantáže jako já není co řešit. Mám jich tu tolik, že se snažím z nich každým rokem něco vyzkoušet. 
 
Květy zalijeme vinným nebo jablečným octem a necháme asi týden louhovat (macerovat). Poté fialky vyjmeme nebo scedíme a můžeme ocet používat do čerstvých jarních salátů.

Kostivalová mast


Sezóna bylinek je už nějaký ten týden v běhu, i přes nepřízeň počasí. V týdnu, když se pár dnů dalo jsem se vrhla na radikálnější probírku v mém divokém bylinkovém záhonu. Nechávám zde několik let rostliny samovolně se vysemeňovat a rozrůstat. A tak nejen obří desetiletý drn meduňky byl usměrněn. Všude vysemeňěný kostival už byl po pár letech problémem co do prostoru. V jeho hlavní sezóně (v květu), není ani tak jeho výška problém jako jeho "rozkladitost" do stran a utiskuje mi tak jiné druhy. Milují ho včely a čmeláci, a tak jsem si část vyrytých sazenic dala na další místa na zahradě, dva mám v květináčích (daruji nebo vyměňuji s kamarády zahradníky ;) a jeden starší jsem si pro kvalitní tlusté kořeny konečně vyšetřila po těch letech pěstování na proslulou a blahodárnou mast. Konečně! Kořen by měl být minimálně 3-5 let starý, dostatečně velký!
 
Kostival obsahuje alantoin, který podporuje růst nových buňek a snižuje zánět. Mast z kostivalu se odpradávna používala na léčbu modřin, zánětů kloubů, natažených svalů, na dnu a artritidu, zlomeniny, ale i na problémy se žílami, jako krém na suchem a mrazem narušenou kůži na rukách...atd. Zkrátka její léčebné účinky jsou vcelku široké. Já jí dělala hlavně pro mé kluky, na ty jejich nohy věčně s modřinami nebo odřeninami v kraťasové sezóně. Výroba je opět velmi snadná! Jen bych chtěla ještě upozornit, nikdy nepoužívejte kořen vnitřně! Některé alkaloidy nepůsobí dobře na naše játra! 
 
SUROVINY:  
 
čerstvé velké kořeny kostivalu (vyryté na jaře nebo na podzim-mimo hlavní vegetační dobu) 
 
včelí vosk a olivový olej (v poměru 1:5) nebo se dá použít i kokosový olej (masožrouti použijí jistě tradičně sádlo ;) 
 
esenciální olej 
 
med
 
Kořeny důklaně umyjeme s použitím kartáčku a nasekáme najemno keramickým nožem (ten používam vždy při zpracovávání bylin!). Ve vodní lázni rozpustíme vosk v oleji a vložíme kořeny. Mícháme chvíli ve vodní lázni a vypneme. Necháme stát na plotně nebo pak ješte postavíme na topení, klidně na několik dnů, aby se co nejvíce účinných látek rozpustilo do masti. Pokud necháváme několik dnů odstát volně, před závěrečným scezením vložíme opět do vodní lázně. Před závěrečným přelitím můžete přidat oblíbený esenciální olej a lžičku medu. Hotovou mast přelijeme do tmavého kelímku nebo skleničky! Můžete skladovat při normální pokojové teplotě.
 




 

Vlastní kompost - největší bohatství zahradníka?!

Nebudu vám tady přednášet o kompostu, v odborných knihách a na internetu toho najdete každý jistě dost! Chtěla bych se s vámi pouze podělit o můj osvědčený způsob kompostování v zahradě, protože, a to není náhoda!, jsem toto téma za poslední týden s několika zahradníky probírala. Se zahradníky, kteří ví, šlo čistě jen o výměnu zkušeností ;)
 

 Takže jak a proč to dělám já:

1. mám vlastní kvalitní zdroj kompostu přímo na zahradě (nic nekupuju)
2. možnost zpracování zahradního a domácího odpadu (vyjma nevhodných silnějších klacků a např. citrusových slupek - všude se o tom dočtete co tam patří a co ne)
3. mám kam dát hnůj a podestýlku od ovcí a slepic
4. přestože plastu v zahradě se bráním a původně jsem dlouho zvažovala dřevěný kompost z prken, nakonec zvítězila praktičnost a životnost (mám stavebnicové komposty z tvrdého plastu, nějaká investice to je, ale mám je 10 let a nedám na ně dopustit - mohou být mobilní a při přehazování nebo vybírání si můžete stěny postupně snižovat)
5. důležitá zásada je volné dno pro přístup žížal a jiných půdních organismů z přímého kontaktu se zemí, dále mezery ve stěnách pro dostatečný přístup vzduchu
6. kompost 1x někdy i 2x za rok přehodíme do volného kompostéru (mám 3 různého stáří)
7. umístění stranou ve stinném rohu zahrady, ale přesto blízko k záhonům nikoho neobtěžuje občasným zápachem, místo nechávám zarůst keři a kolem mám křídlatku - sezónní invazivní rostlina která povrch kompostů v létě zastíní a mladé výhonky jsou jedlé a lahodné, na fotká v tomto roční období ještě není (dále klimatické podmínky toho místa využívám jako množírnu rostlin a keříků z řízků a odkopků, ale táké se mi zde mimořádně daří pěstovat medvědí česnek pro který jinak nemám v zahradě moc vhodné podmínky)
8. asi dvouletý pěkný kompost používám na přesazování trvalek v květáčích, pokojovek, ale i k výsevům, když ho mám dost doplňuju vyčerpanou půdu v trvalkových záhonech rozhozením na povrch a taktéž jako poslední vrstvu na permakulturní záhony
9. občas je to dřina, ale vyplatí se to, rozhodně!
 




 

 

TRADINÁŘ - Monika Kindlová, Martina Boledovičová

 
Jedna z mnoha našich krásných každoročních rodinných tradic. Výlet s dětmi za bledulkami do nedalekého lesa a nabrání pitné lahodné vody ze studánky. Letos jsme to načasovali zrovna když bylo tento týden to nejkrásnější počasí, a tak se v lese krásně rozjímalo. Cestou jsme potkali samé pozitivní lidi a nachytali spoustu sluníčka.

TRADINÁŘ je naprosto dokonalá a krásně zpracovaná další kniha z nakladatelství SmartPress, kterou bych vám ráda trochu přiblížila :) S koloběhem roku díky ní postupně poznáte různé svátky a obyčeje, známé i neznámé, vyzkoušíte si tradiční pečení a vaření, a také zde najdete velmi inspirativní tvoření z přírodnin :) Společně s dětmi jsme knihu využili jak o Vánocích, tak i teď o Velikonocích, a těšíme se na další významné dny. Naučíte se díky ní i lépe vnímat koloběh slunovratů a rovnodenností nebo některých ne až tak známých svátků, a třeba některé pak i zařadíte mezi své rodinné rituály. Ať už vytvoříte něco dobrého k snědku, k dekoraci domova, vypěstujete na zahradě nebo uděláte něco užitečného pro přírodu. Tvůrkyněmi a ochránkyněmi tradic jsou většinou ženy, alespoň tedy v rámci rodiny, proto milé ženy pamatujte, že cokoliv uděláte s láskou a radostí, bude to vždy to pravé! Jistě máte každá své speciální rodinné tradice a rituály, které každoročně nevynecháte, tato kniha vám je může ještě více zpestřit a obohatit :)

V dnešní době nemohou děti chodit na kroužky a stýkat se s kamarády, rodiny s dětmi často prchají z města za výlety do přírody, a tak společně si hrát i tvořit je to co nám nyní pomůže udržet si pozitivní myšlení a tuto nelehkou dobu nějak překlenout. Navíc čas dětství plyne velmi rychle....já sáhnu po této knize vždy když máme společně chuť něco tvořit v souladu s ročním obdobím a tradicemi, abychom si to užili ještě víc... Opatrujte se!


Upcyklované květináčky


Dnes je sice jarní rovnodennost , ale jarní počasí zrovna není... u nás mrzne. Zahradničíme ale i doma - přípravy na sezónu jedou naplno! Papriky se mi krásně po vyjednocení chytly a rajčata vysetá minulý vikend už vykukují z hlíny. Tento vikend se chystám na další výsevy, hlavně květin🤗
A protože se mi už mnohokrát osvědčily tyto improvizované kvetináčky z ruliček od toaleťáku 😅 chtěla bych s vám sdílet i tipy proč zrovna takto:
▪️
1. Jsou prodyšné a přesně poznáte kdy potřebují zalít když oschnou.
2. Ušetříte spousty místa na oknech, to já hodně ocením při tom množství 🙂👍
3. Vysazují se pak do záhonu celé i s ruličkou, to je zrovna u těch paprik super, protože nezbrzdíte přesazením jejich růst! Nemají rády manipulaci s kořeny a narušení balu...
4. Jedná se o upcycling - věci určené na zrecyklování (vytřídění) ještě jinak využijeme.
5. Neřešíme žádné květináče - přípravu, čistotu a skladování...
▪️
Není to nic převratného, mnozí jistě už znáte 👍 Pojďme si dat společné tipy co zajímavého plánujete letos pěstovat poprvé a inspirovat se! Já jsem zvědavá na mexické miniokurčičky, tzv. cucamelon 🥒 včera jsem je už vysela, protože prý dlouho klíčí...
▪️  
Na sociálních sítích jste se mě ptali na plíseň ruliček, tu jsem měla hned poprvé, když jsem to zkoušela před pár roky, od té doby nic, netuším čím to bylo, ale vím že jsem měla ruličky postavené na tácu pod truhlík a hodně zalévala-jak jsou ruličky vysoké netahaly vodu rovnoměrně. V těchto vaničkách zalévám shora tak akorát a znovu zaliju až papír ruličky zřetelně oschne.... Možná to bylo i nečistým tácem pod nimi, možná jsem je měla umístěné v chladnější místnosti, nedovedu ten důvod přítomnosti plísně přeně definovat, ale určitě to nevzdávejte a zkuste....
 
 

ZELENINOVÁ KUCHAŘKA - Petr Klíma

První kuchařka Petra Klímy je prostě boží :)  
 


Obsahuje spoustu inspirativních receptů a krásné fotky! Je rozdělená do čtyř ročních období a recepty jsou tedy orientované hlavně na sezónní, lokální zeleninu, kterou v tu danou roční dobu přirozeně seženete u farmáře nebo sklidíte na zahradě. Přesně takto by podle mě měly být dnešní moderní kuchařky členěné! 
 
Dovoz exotických surovin, dnešní pestrá nabídka zeleniny a ovoce po celý rok, hlavně v zimě, není nejen ekologická (způsob pěstování i následná doprava), ale ani moc zdravá (povahou energie i výživových složek). V zimě potřebujeme jíst jinou zeleninu než v létě, rozhodně by to neměly být čerstvá rajčata nebo okurky, ale například kořenová zelenina, zelí apod. Celoročně nabízená stejná zelenina je navíc často nekvalitní a nezralá. Pokud  byste se ve své kuchyni také rádi zaměřili na sezónnost, tato kniha vám pomůže minimálně v tom po jaké zelenině ve kterou roční dobu sáhnout. A abyste si nemysleli, není určená jenom pro vegetariány ;) Se správným využíváním sezónní zeleniny mívají často problém lidé žijící ve městě, kteří nemají chalupu nebo jinou možnost něco si sami vypěstovat. Zahradníci to mají vypozorované. Komunikace s farmářem vás časem mnohému naučí a Petr Klíma vám v této knize od nakladatelství Smartpress dodá hodně inspirace jak čerstvé kvalitní poklady zpracovat!
 
SOUTĚŽ ! 

Dej like, doporuč příteli a můžeš vyhrát zahradnickou "bibli" od Jardy Svobody: Zelenina z ekozahrady. V květnu budeme losovat a mezitím se můžete těšit na další recenze, kde můžete svým dalším likem a doporučením zvýšit svou šanci na výhru ;)

Zázvorový sirup zastudena s kořením a medem

Výborný domácí prostředek proti virům a bakteriím. Je účinný proti všem infekčním onemocněním dýchacích cest. Sirup se dá použít zalitý horkou vodou - jako zahřívací čaj, nebo jako osvěžující studený nápoj v létě. Co umí ale nejlépe je srovnat člověka v počátcích nachlazení a mnohdy nemoc z nachlazení i úplně zahnat. Při nemoci posiluje imunitu a ulevuje dýchacím cestám. Já oceňuju zázvor vždy po pobytu venku za sychravého počasí. Ted při jarní práci na zahrádce a všudepřítomném kovidu se bude hodit mít takovou první pomoc doma v záloze ;) Pamatujte na to!
 

300g zázvoru najemno nastrouhat
300g čerstvé šťávy z citronu
1 lžička hřebíčků
1 lžička skořice
3 badyány
1 lžíce sušené máty (čerstvé je potřeba asi 3-násobek)
1 lžíce sušené meduňky (čerstvé je potřeba asi 3-násobek)
1kg/1 sklenice tekutého medu
 
Na dno Ikeácké asi litrové sklenice dáme koření se zázvorem a zalijeme medem. Sklenici  s náplní protřepáme, aby se vše dpěkně promíchalo a necháme asi 2-3 dny stát při pokojové teplotě, není nutno obávat se ztuhnutí již ztekuceného medu ani zkažení. Vznikne konzistentní sirup - med zřídne. Ten pak dále přecedíme a uchováváme v lednici. Do nápojů stačí ředit v poměru 1:10, lze ale také užívat jako sirup na lžičku. 
 
Přeju všem hodně zdraví!