Granola s vanilkou a sušenými jahodami

Takové zdravější mlsání... ;) Po víkendu provoněném vánočním kořením, byla chuť na něco uplně z jiného soudku než je cukroví :) Větší chuťě na vydatnější jídla má v zimě asi každý, u nás je teď často ke svačině a snídani kaše nebo polévka... Zpracované letošní vlašáky jsou u nás výtečné oproti těm loňským a taková granola, na vydatné svačiny a snídaně, mě napadla jako vhodná satisfakce za to zdlouhavé louskání :)
Část surovin na granolu jsem měla z vlastní zahrady, i ty sušené jahody, a to je pak radost tvořit! Granolu rádi zobeme i samotnou jen tak, i když jsou pak drobky všude :) Tak tedy další moje variace na dobrotu právě přistála na blogu ;) Ať vás také posilní a hlavně chutná! Jinak je to také pěkný jedlý dárek, stačí ještě sehnat nějakou pěknou sklenici...


3 hrnky ovesných vloček (nebo jiných)
1 hrnek slunečnicových semínek
2 hrnky lehce opražených vlašských ořechů
3 velké lýíce kokosového oleje
vanilkový prášek
3 lžíce sirupu z ječného sladu

Nejlépe rukou ve velké míse všechny suroviny a promneme, aby se vše obalilo olejem, sirupem a vanilkou. Pečeme v troubě při 160°C 15 minut, pak vařečkou promícháme a opékáme dalších 15 minut.

Pečená dýně se sezamem

Takto můžete připravit nejen dýni, ale i cukety nebo lilek. Je to snadná dobrota vhodná jako příloha, samotná nebo do pomazánek atp. ...


dýně (různé druhy) nebo lilek, cuketa..
tymián
rozmarýn
čerstvě namletý pepř
himalájská sůl
sezamová semínka (bílé i černé)
olivový olej
utřený česnek

Dýni rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky.  Vložíme do mísy, kde zasypeme kořením a zakápneme olejem. Potom rozložíme na plech a pečeme asi 30 minut při 180°C.

Zvířátka z kaštanů a jiné...

Tento týden jsme marodili :( Skolilo to i mě, a tak jsme po prvních proležených dnech rádi sahli po nějakém tom domácím společném tvoření. A samozřejmě z přírodních materiálů, protože nám to venku už chybělo! Naštěstí jsme doma měli zrovna zásobu čerstvých kaštanů díky synům všesběratelům ;) A tak jsme vedle tradičních kaštanových zvířátek vyráběli i trochu jinou podzimní dekoraci a já také něco praktického pro školáka k trénování...

1. Zvířátka z kaštanů, na hraní i k podzimní dekoraci (čerstvé kaštany, nebozez, párátka/špejle/sirky, šípky, žaludy, slupky od kaštanů, větvičky, permanentní fixy...)


2. Pavučiny k dekoraci pro zručné a trpělivé tvořily (kaštan, špejle, nebozez, vlna)


3. Abeceda/písmena pro prvňáčky (kaštany, permanentní fix)

Nakládané chilli papričky

Zpracováno!!! Větší exempláře (výpěstky ;) nakrájíme celé i se semínky, ty malinkaté papričky naopak stojí zato zachovat celé, gurmáni to ocení :) Nakládat můžete do octového roztoku nebo zkrátka jen do vody. Jde hlavně o co nejlepší zachování paprikové chuťi a pálivosti. Octový roztok, který přidávám do návodu je ale trošku jiný než ten klasický, který známe z okurek. Není tak kyselý, je jemnější a ozvláštňený hřebíčkem. Kouzlo zachování co největší pálivosti a konzistence papriček-čerstvé křupavosti, ne rozbředlosti, tkví v tepelném zpracování. Dlouze vařené papričky moc změknou a ztratí téměř veškerou pálivost. A to u exkluzivních druhů nechceme...takže jde se zásobit! Já sklidila i ty uplně malá prťata :) Máme jich dost, a tak někomu podaruji třeba k Vánocům...
Papričky použijete do salátů, na jednohubky, na pizzy, do nakládaných sýrů atd. Nebo jen tak samotné na testování s kamarády ;)


Pěkné zdravé papričky nakrájíme nebo rovnou celé naskládáme do čisté skleničky (používáme rukavice!), zalijeme horkým lákem nebo horkou vodou, dobře uzavřeme a necháme přisát víčko. Někdo otáčí zavařeniny dnem vzhůru, já to nedělám a také se mi nekazí. Víčko navíc zůstává čisté a to je k uskladnění velké plus! Alespoň z mých zkušeností

2,1 l vody
500ml octa
200g třtinového cukru
80g himalájské soli
3 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
5 hřebíčků

Všechny suroviny svaříme v hrnci.

Polévka z čerstvých rajčat s bazalkou

Polévka z čerstvých rajčat. 🍅🍅🍅 Dobrotááá!!! Rajčat máme stále tolik moc, že je dávám už snad do všeho a ke všemu. Nestěžuju si. Zavařuju omáčky atp. a protože mě gazpacho moc nechutná, udělala jsem tuhle 👌 Fakt dobrota! Pohodovou neděli přátelé! 🙋


1,5kg rajčat
4 šalotky
2 stroužky česneku
500ml zeleninového vývaru nebo horké vody
lístky čerstvé bazalky
himalájská sůl
čerstvý pepř
panenský olivový olej
parmazán nebo lahůdkové droždí k dochucení a servírování

Šalotky a česnek orestujeme na oleji, osolíme. Vložíme nakrájená rajčata, opepříme a podlijeme vývarem. Krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s čerstvou bazalkou.

Adžika (omáčka)

Skvělá omáčka, původem z Gruzie, kde jak už tomu bývá u tradičních pokrmů, mají v každé domácnosti/chalupě svojí vlastní recepturu :) Znám sypkou kořenící směs "Adžika", této omáčce se ale nevyrovná! Je pikantní až pálivá, záleží samozřejmě na paprikách (já dostala 3kg kapií od kamarádky a pálivost nezmizela ani dlouhým vařením), a používá se nejen k masu a zeleninovým jídlům, ale třeba i do polévky, omáčky nebo k pečeným bramborám ;) ... Gruzínci prý používají tuto omáčku asi tak jako my hořčici! Příprava trvá déle, ale rozhodně to stojí za to!!! S tou kupovanou se nedá vůbec srovnávat, je to uplně o něčem jiném. A až se zima zeptá...co jsem dělala v létě....mám své poklady ve spíži a jsem za ně vždycky ráda.


2kg rajčat
2kg paprik (zvolte podle svých možností a chutí ;)
3 feferonky
2 palice česneku
250ml slunečnicového oleje
150ml 8% octa
200g třtinového cukru
50g soli
3 lžičky mleté sladké papriky
15g kořenící směsi adžika (nebo si namíchejte a rozmixujte na prášek: bobkový list, sušený česnek, koriandr, paprika)

Nakrájenou zeleninu rozvařujeme za mírného bublání bez pokličky asi 2 hodiny do odpaření velké části vody. Můžeme lehce pomixovat tyčovým mixérem. Potom přidáme koření, česnek, ocet, cukr a sůl, a prováříme pozvolna další asi hodinu. Hotovou omáčkou plníme čisté sklenice a ihned uzavřeme. Pokud se vám víčka nepřichytí, ještě zavařte!

Cuketové čatní s křenem a jablky

Letos hodně zkouším různé omáčky a čatní, sklizeň je dobrá, a tak z ní dělám dobroty nejen ihned ke snědení, ale i do zásoby na zimu ;)


500 g cukety
350 g jablek
250 g cibule
50 g čerstvého křenu
10 lžic 8% octa
1 lžička himalájské soli
1 lžička sladké papriky
1 lžička kari


Cuketu, jablka a křen nastrouháme, cibuli nakrájíme a vše vložíme do hrnce, přidáme koření a ocet a uvedeme do varu. Vaříme asi 15 minut a pak horké plníme do čistých skleniček.