Smrkový med

Teď na jaře se sbírají mladé výhonky jehličnatých stromů a mladé šišky pro získávání léčebných látek - silic a terpenů. Ideálně macerací nebo fermetací. Velmi snadno si takto vyrobíte domácí prostředek proti úpornému kašli nebo k relaxaci, který oceníte nejvíce v zimě. Po větrných a deštivých dnech nyní najdete pod jehličnatými stromy potřebné poklady - větvičky s mladými výhonky a šiškami. Rozhodně bych neoškubávala stromy, stačí trochu do skleničky. Další možností je například kdo pěstujete zakrslé borovice na skalkách atp., tak těm se vyštipují výhonky záměrně pro udržení zakrslého růstu. Můžete si udělat směs z různých jehličnanů nebo jednodruhový produkt. Asi nejlepší je k těmto účelům použít borovici, dále smrk nebo jedli. Můžete zkusit med, tinkturu, olej či sirup. Všechny produkty šetrně vyrobené z kvalitních surovin obsahují výše zmíněné látky, které působí velmi hojivě na náš dýchací systém. Pomáhají tedy při různých bronchitidách, virózách, astmatu atp. Silice navíc pomáhají očištěním ledvin k vyloučení kyseliny močové a tím úlevě problémů s pohybovým aparátem - klouby u starších lidí.
Říkáte si, že nic takového nepotřebujete? Minimálně si doplníte nějaké ty minerály a vitamíny, a to vždycky pomáhá při únavě a vyčerpání k rychlé regeneraci. Takový med je navíc voňavá lahoda....hmm tak nevím zda bude i na zimu!? :) Kdo má malé děti není vůbec nad čím přemýšlet, navíc vám jistě rády pomůžou, je to snadné ;)


mladé šišky různých jehličnanů
mladé výhonky různých jehličnanů
tekutý med (někteří včelaři již začali vytáčet, poptejte ;)

Čisté šišky (můžete je rozříznout napůl) vyskládáme do vymyté sklenice společně s výhonky a zalijeme kvalitním medem. Necháme stát 2-4 týdny a pak přecedíme. Po tuto dobu dojde nejen k maceraci, ale i k fermentaci. Na zdraví!

Jarní vlasaté hlavy

Máte-li menší děti zapojte je do veselého tvoření jarní dekorace. Hlavy poslouží jako velikonoční, ale i jako jarní výzdoba v interiéru i venku, kde déle vydrží. Je to vtipné a k tomu i celkem naučné, neznám dítě které by toto nezaujalo. Jako malá jsem je také párkrát dělala a ted se svými dětmi znovu objevila ;) Tak ať se i vám společně zadaří a kštice naroste bohatá! Hezké jaro! :)


POSTUP VÝROBY:

potřebujeme: 
silonky/punčochy (které vám nevadí obětovat;)
piliny
travní semeno (ideálně, je totiž jemné, ale lze i pšenici-osení)
nůžky
provázek
misku s vodou
pomůcky (cokoliv vás napadne :) k vytvoření očí, nosu, uší, brýlí, ozdobě "vlasů" atd.
lepidlo/tavná pistole

1. silonku ustříhneme tak, abychom měli jakoby pytlíček (spodní část na chodidlech nebo jeden odstřižený konec převážeme a otočíme naruby - aby nebyl vidět uzlík)
2. do takto připraveného silonkového pytlíku dáme nejprve travní semeno a pak hodně pilin, pěchujeme a cpeme je dokud nemáme požadovaný tvar a velikost hlavy
3. hlavu dobře utáhneme a necháme konec silonky neustřižený neboť to pomůže lépe nasávat vodu
4. na hotové kouli můžeme ještě podvázáním vytvořit nos nebo i uši (chce to už trochu zručnost)
5. nalepíme oči a jiné ozdoby, např. se dělají brýle z drátku :)
6. posadíme do hlubší misky s vodou (hlubší proto, aby se voda dobře nasála až nahorů k semenům)
7. do 10 dnů se objeví "vlasy"
8. libovolně stříháme a upravujeme



Decoupage velikonoční vajíčka

Decoupage je velmi jednoduchá technika lepení vystříhlého vzoru z ubrousku na libovolný podklad. Velmi vhodná technika pro tvoření s dětmi, jen pozor na křehkost vyfouklých vajíček!

Připravíme si:

vajíčka, ubrousky, nůžky, lepidlo, případně i lak
(Místo lepidla a laku na ubrouskovou techniku se dají použít i vaječné bílky)

Postup:

Oddělíme potištěnou vrchní vrstvu ubrousku od zbylých vrstev a přiložíme obrázek nebo celý ubrousek na vajíčko na lepidlem pomazané místo. Pomocí štětce s lepidlem nebo s bílky vyhladíme na vejce. Při použití bílků po zaschnutí můžeme pomocí papírové utěrky nanést olej. U klasického lepidla na decoupage použijeme vrchní lak. Já použila lepidlo herules - co dům dal :)


 

Ovesné sušenky s jablečným pyré

Sytá svačinka pro celou rodinu na pár dnů! Snadná a zdravá dobrota ze surovin "co dům dal". Vegan může nahradit med sirupem a celiak použije bezlepkové vločky ;)
Máme je naporcované jako jednohubky v lednici a v případě potřeby servírujeme. V těchto dnech svačíme venku na zahradě, kde společně celá rodina trávíme dny.


450g ovesných vloček (jemných)
1 lžička mleté skořice
80g strouhaného kokosu
špetka soli
150g kokosového oleje
7 lžic medu
150g jablečného pyré
150g ořechů nebo sušeného ovoce (nebo jejich směs, krom rozinek větší ovoce nakrájíme na meší kousky)

Všechny suroviny v míse dobře promneme rukou, aby se všechny vločky rovnoměrně obalily kokosákem a medem. Těsto začne být kompaktní a lepivé. Vzniklou směs rovnoměrně rozprostřeme na středně velký plech nebo pekáč vystlaný papírem na pečení a stěrkou natlačíme, aby upečené sušenky při krájení dobře držely pohromadě. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut do mírného zezlátnutí povrchu. Po vychladnutí a uležení nakrájíme na požadované tvary a velikost.

Kadeřávek se špagetovou dýňí - směs s garam masalou

A co dělám z kadeřávku, když ho teď mám dostatek ze zahrady? Lehká jarní jídla, jako tahle směs se špagetovou dýní.
Jaro je za dveřmi a zelenina v obchodech mdlé chuti a mnohdy pochybné kvality...
Čerstvá rajčata, okurky a papriky se v tuto dobu nedají jíst a ani by neměly pokud se chceme držet našeho cyklu čtyř ročních období... Doporučuju nakličování a kvašení!
Zajděte na zahradu, třeba také najdete něco trochu do salátu. Neuklízejte záhony na podzim tak důkladně a ponechte je více svému životu. Většinou překvapí něco ze samovýsevu :) U mě to jsou teď např. polníček, dva druhy salátů, zelí, kapusta, kadeřávek, a dnes jsem našla při čištění záhonu několik pěkných mrkví. Divoké byliny pomalu, ale jistě raší, a tak si postupně doplníme zdraví a sílu po zimě podle toho co je zrovna k mání. Není to vůbec náhoda, že to co zrovna nejvíce potřebujeme a je zdravé jíst v daném ročním období je zrovna k mání. Proto v TCM, ale i v našich lidových stravovacích návycích nalézáme tuto propojenost. Toho co jíme, v jakém ročním období a jak to přímo působí na naše zdraví a konkrétní orgány.

Přeju vám hodně zdraví a málo jarní únavy!!!


1 velká cibule
ghí
sůl, čerstvý mletý pepř
1 lžíce garam masaly
1 špagetová dýně (ale i jakákoliv jiná nebo cuketa)
10 listů kadeřávku

V pánvi na ghí osmahneme cibuli, přidáme sůl a koření a zamícháme na kostky nakrájenou dýni. Mírně podlijeme a přiklopíme. Dusíme do změknutí. Mezitím si spaříme v misce nakrájená kadeřávek, po pár minutách scedíme a propláchneme studenou vodou. Vmícháme do hotové dušené dýně a podáváme s kurkumovou quinoou ;)

quinoa
kurkuma
sůl

Uvaříme quinou v osolené vodě s kurkumou podle návodu na obale.

Chlebíček s jablečným pyré

S domácím ghíčkem a prostě po mém ;) Jednoznačně rychlá dobrota, nejen na přípravu - nevydržela ani 24 hodin!:)


110g domácího ghí
1 hrnek jablečného pyré
310g celozrnné špaldové mouky
3 rozšlehaná vejce
skořice podle gusta
100g agávového sirupu
1 sáček prášku do pečiva (bez fosfátů)
hrst nasekaých vlašských ořechů
hrst bio rozinek
ghí a kokos na vymazání a vysypání formy


Formu na chlebíček musíme nejprve vymazat tukem (ghí) a vysypat (strouhaným kokosem). Ze surovin vymícháme těsto, do kterého na závěr přidáme ořechy a rozinky. Nalijeme do formy a při
200°C pečeme cca 1 hodinu.
Chlebíčky jsou tradicí z Británie a servírují se namazané máslem nebo marmeládou... Nám chutnal dobře i bez toho, vlastně nikdy je už ničím nemažeme. Něco jako bábovka ;)

Květákové bylinkové karbenátky s kukuřicí

Recept, který jsem dělala poprvé na podzim (na fotce jsou ještě naše domácí rajčata), jsem od té doby trochu doladila. Je to dobrota a trochu změna od hustých omáček a polévek, které teď v zimě u nás hodně "frčí" :) A proč ten květák jíst? Přečtěte si dále ;) Pohodovou neděli!


Květák obsahuje malé množství sacharidů a proteinů a skoro žádný tuk. Dále obsahuje provitamin A (betakaroten), vitamin B a E a významné množství vitaminu C (46 mg/100 g). Z minerálů obsahuje velké množství draslíku a nepatrné množství sodíku. Nachází se v něm i hodně vápníku, hořčíku, fosforu a železa a stejně tak i chrom, zinek, mangan, měď a selen.

Stejně jako ostatním druhům brukvovité zeleniny ani květáku nechybějí fytochemické antikarcinogeny, díky nimž lze květák využít při prevenci rakoviny.

Květák je výborný zdroj vitaminů, minerálů a stopových prvků, které usměrňují trávicí proces. Působí na celý trávicí trakt od žaludku po slepé střevo. Díky tomu, že je lépe stravitelný než jiné brukvovité rostliny, doporučuje se lidem se žaludečními chorobami (gastritidou, vředy, dyspepsií). Jelikož reguluje průchodnost střev, lze jej použít jak při zácpě, tak průjmu a též při podráždění nebo zánětu tlustého střeva.

Spolu s mrkví a chřestem je květák vhodný pro pacienty po akutní gastritidě nebo gastroenteritidě (zánětu žaludku a tenkého střeva).

Díky nízkému obsahu sodíku a tuků a velkému množství draslíku květák pomáhá zmírňovat problémy se srdcem a oběhovou soustavou. Do svého jídelníčku by ho měli zařadit i lidé s hypertenzí či arteriosklerózou.

Přestože květák obsahuje minimum kalorií (25 kcal/100 g), vyvolává pocit sytosti. Vařený nebo připravený v páře je ideálním základem večeře pro každého, kdo chce zhubnout.

Květák je diuretikum a pročišťovač, urychluje vylučování přebytečné vody z tkání (edémy) a odpadních látek metabolismu. Jeho konzumace se osvědčila při selhání ledvin, artritidě, dně, otocích spojených s chorobami ledvin a při ledvinových kamenech.

V posledních letech probíhají četné výzkumy, které zkoumají protirakovinné účinky květáku, brokolice, zelí a jiné druhy brukvovité zeleniny. Zjistilo se, že rozvoji rakoviny brání dva druhy fytochemikálií (sirné glykosidy a sloučeniny indolu), jichž brukvovitá zelenina obsahuje relativně velké množství. Tyto látky zpomalily tvorbu zhoubných nádorů u laboratorních zvířat, která byla předtím naočkována karcinogeny (např. benzpyrenem).

Konzumace květáku a příbuzné brukvovité zeleniny se doporučuje osobám se zvýšeným rizikem onemocnění zhoubným nádorem z jakýchkoliv příčin — např. výskyt v rodině či působení karcinogenních vlivů (záření, tabák, alkohol a jiné). Ten, komu již určitý typ rakoviny diagnostikovali a podstupuje nyní léčbu, by měl do svého každodenního jídelníčku zařadit některý druh brukvovité zeleniny, např. květák, brokolici, zelí nebo ředkev.
 https://www.magazinzdravi.cz/kvetak-20090121

1 květák
6 lžic kukuřice
2 lžičky provensálských bylinek
3 stroužky česneku
sůl, pepř
1 vejce
5 hrstí ovesných vloček
1 lžička kmínu
4 lžičky lahůdkového droždí

kukuřičná strouhanka
olej na smažení

brambory

Květák očistíme a rozdělíme na růžičky. V osoloené vodě uvaříme, vodu (vývar) scedíme a použijeme třeba na polévku ;) Vychladlý květák rozmačkáme a smícháme s ostatními surovinami. Rukama tvarujeme karbanátky, které před smažením obalíme ve strouhance. Podáváme s bramborem (já udělala šťouchané s dýní) a čerstvou zeleninou dle sezony.