Domácnost,

Mytí nádobí v myčce JINAK!

24.7.15 ApiAstrum 3 Comments


MYČKA nám šetří vodu a mycí prostředky. Ne vždy je ale umytí úplně efektivní. A to samozřejmě i s komerčními prostředky ;) Musí se vědět jak na myčku! Respektive jak se o ní starat a také jak do ní správně nádobí vyskládat.
Šetří čas a energii, i když naskládat a vyskládat to nádobí někdo musí ... pro mě je neméně důležitý fakt, že se dá mýt levně a ekologicky. Pomocí snadno dostupných surovin, zkrátka JINAK!... po svém :)

Tento návod mám po dlouhém zkoušení ověřen že funguje. Zkoušela jsem různé kombinace, ale máme u nás dost tvrdou vodu tak mi většina návodů nefungovala. Na mytí v měkké vodě by zřejmě stačilo poloviční množství surovin. Dokonale vyleštěné nádobí ale nečekejte, alespoň se mužete pochlubit návštěvám jak jste eko a neoplachujete nádobí v chemii, když z něj jíte nebo pijete že! Je kolem nás tolik chemie a syntetických věcí co na nás působí denně, dlouhodobě, jsou ale taky věci které můžeme změnit každý hned, začněte u sebe doma. Mycí chemie je obecně velké zlo z pohledu ekologického dopadu, je to také velký byznys tak proč to podporovat když to jde i za pár korun.

Do zásobníku na tablety dáme:
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky sody na praní
1 lžičku kyseliny citrónové
1 lžičku kuchyňské soli

Do nádržky na leštidlo:
ocet nebo roztok kyseliny citrónové
pár kapek esenciálního oleje (nemusí být)

Volně na dno myčky:
asi 100ml octa - funguje jako údržba myčky za provozu a "vyleštění" nádobí je lepší

Do nádoby pod dnem:
hrubozrnná kuchyňská sůl nebo sůl v tabletách - na úpravu tvrdosti vody

    Taky je dobré jednou za čas vyčistit dolní sítka, prostě celkově udržovat v kondici i myčku samotnou a mělo by vše dobře fungovat. Levně, ekologicky a nezávadně pro styk s potravinami :)

    3 komentáře:

    1. Ocet na leštění jsem taky používala, ale na bílém plastovém nádobí zanechával nahnědlé zabarvení. Mám raději kys. citronovou-je bezbarvá.

      OdpovědětVymazat
    2. Ocet na leštění jsme taky používali, ale měli jsme starou myčku, sedm let, a v ní to celkem rychle rozežralo nějaké těsnění a už jsme se nemohli ani vrátit k ekoleštidlu ani nic jiného, nádobka byla už zničená. Tak na to raději upozorňuji, nějaké myčky na to nejsou stavěné. V nové myčce mi už manžel nedovolil experimentovat s domácí ekologií a kupované ekotablety nám to neumyjí (aneb nové myčky podle mne za moc nestojí, když ty staré to ekologicky umýt zvládly... ).

      OdpovědětVymazat