DIY projekty moje,

Svíčky ze včelího vosku

27.8.15 ApiAstrum 1 Comments


Převážná většina svíček na trhu je vyrobena z parafínu, který je vedlejším ropným produktem a pochází tedy z neobnovitelných zdrojů. Při spalování parafínu unikají do vzduchu zdraví škodlivé látky, které mohou vyvolávat astma nebo i rakovinu plic!
Svíčky ze včelího vosku jsou dražší, ale hoří bez odkapávání a pročisťují vzduch v místnosti podobným principem jako pokojové rostliny, solné lampy nebo  ionizátory. Vzduch se tak pročistí od prachu pylu a plísní. Pomáhá dosáhnout klidného spánku, stimuluje hypofýzu, odkud pramení intuice a kreativita. Včelí vosk hoří až třikrát déle než parafín, vrhá jasnější světlo jehož vlastnosti jsou srovnatelné se slunečním světelným spektrem.

Pokud máte možnost získat vosk přímo od včelaře můžete si ho sami přetavit a nebo vám prodá třeba už přetavený.

Plásty vosku namačkáme do plecháčku a ve vodní lázni tavíme do úplného zkapalnění. Pak nalijeme nejlépe do kelímku z tvrdého plastu kónického tvaru. Vosk se tuhnutím smrští a půjde sám vyklopit. Na dně se nám usadily nečistoty-košilky z vylíhnutých včel a staré zbytky pylu. Důkladně ale ne zbytečně moc nečistoty odřežeme a zbyde nám čistý voňavý vosk.

Polotovar

Čistý vosk

Odpad

Včelí vosk je produkt voskotvorné žlázy dělnic, její aktivita je nejvyšší mezi 9.-18. dnem života dělnice. Na 1kg vosku vyloučí dělnice asi 1 250 000 voskových šupinek. Bod tání nastává při ±65°C, tuhne už při ±63°C a na jeho tvárnost stačí asi 25-30°C. Dobře izoluje teplo, elektřinu a odpuzuje vodu, při síle 4mm ho lze ohnout přes hranu aniž by se zlomil oproti parafínu.

Když budete mít někdy tu možnost a dostanete se k nejakému medobraní, dejte si plástvičkový med! Není nic lepšího než žvýkání víček medem, vosk pak vyplivněte, když něco málo sníte nic se neděje je nestravitelný. Je to jako medová žvýkačka.

E901 bývá na obalech od sladkostí, znamená že obsahují včelí vosk. Slouží jako leštidlo na lentilky nebo na vymazávání forem proti slepování bonbónů.

Další využití bývá tradiční zdobení velikonočních kraslic a nebo na výrobu domácího balzámu na rty :)

Výroba svíčky je jednoduchá, potřebujete nějakou formu, knot a vosk opět dobře roztavit ve vodní lázni.

1 komentář:

  1. To je zajímavý nápad vyrobit si svíčky doma, já mám obzvláště ty z včelího vosku ve velké oblibě, jednu velkou mám vystavenou na designovém krbu a tu si hýčkám, nevím, jestli ji vůbec někdy zapálím :) takové svíčky ze včelího vosku kupuji hlavně na trzích, ale zkusím si vyrobit sama, děkuji za tip, jak na to.

    OdpovědětVymazat