Indická kuchyně,

Samosa

6.10.15 ApiAstrum 0 Comments

Samosa je pečená nebo smažená taštička s náplní, typická pro asijskou a hlavně indickou kuchyni. Tradiční indická vegetariánská náplň se skládá z brambor, hrášku a chilli papriček. Podává se s čatní nebo jogurtovou omáčkou Raita.


200g hladké špaldové mouky (já použila celozrnnou a mám je tmavší)
100g cizrnové mouky (nemusí být, samosy jsou tak ale lepší, jinak celkem 300g špaldové mouky)
asi 100ml vody
2 lžíce oleje
mořská sůl

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, takové aby se nelepilo na prsty, případně přididáme mouku nebo vodu a necháme uležet asi 30 minut.
Náplň si připravíme v podstatě z jakékoliv zeleniny, jen bych nikdy nevynechávala brambor!

ghí
1 větší brambora
1 střední cibule
1 malá mrkev
1/2 kořene petržele
bylinky
1 lžička garam masaly (nebo harisy-pak už nesolíme!)
mořská sůl

Veškerou zeleninu jsem z úspory času nastrouhala na struhadle. Dohromady osmažíme na ghí a chvilku dusíme pod pokličkou do změknutí zeleniny.
Těsto vyválíme do tenké vrstvy jako na štrůdl, rozdělíme a plníme zeleninovou směsí. Zabalíme a pečeme při 200°C asi 20 minut.


0 komentářů: