Pudinky a krémy

Amasaké - dezert bez cukru :)

15.11.15 ApiAstrum 1 Comments

Amasaké je tradiční japonský sladký dezert z fermentované rýže, pšenice a jiných obilovin, velmi oblíbený u makrobiotiků. Je to nejpřirozenější dezert pro děti, bez přídavku jakýchkoliv sladidel. Štěpením složitých cukrů vzniká přirozeně sladká chuť, hooodně sladká chuť!


miska naklíčené pšenice ozimé (nebo rýže Koji pro bezlepkáře, je ale celkem drahá)
250g rýže (jáhly, oves, pohanka, kroupy .... nebo jejich směs)

Nejdříve dáme si naklíčit pšenici, pár dnů to trvá, a minimálně dvakrát denně proplachujeme vodou. Potom jí buď umixujeme čerstvou nebo usušíme a pak umeleme, tím si připravíme kulturu na příště. Místo klíčení pšenice můžeme také použít k naklíčení originální rýži Koji.


Obilovinu určenou k fermentaci (v mém případě bílá rýže) propláchneme a uvaříme podle návodu. Uvařenou rýži necháme zchladnout na takovou teplotu, že v ní udržíme prst (cca do 50°C). Vmícháme do ní rozemletou naklíčenou pšenici a necháme stát na teplém místě při alespoň 40°C (na topení, v troubě, pod peřinou nebo v nastavitelné domácí pekárně).


Celý proces trvá asi 6 hodin. Když je rýže dostatečně sladká proces fermentace ukončíme zahřátím na alespoň 90°C a v celém objemu! Mícháme, připaluje se to.


Z amasaké můžeme připravovat různé dezerty přidáním agaru, kakaa popř. karobu, oříšků, semínek. Můžeme ho také rozmixovat dohladka na krém a natírat s ním pečivo nebo používat jako sladidlo do kaší apod. Jíte-li dezert nalačno, údajně má léčivé účinky na slinivku.

1 komentář:

  1. Tak toto zní hodně zajímavě. To budu muset vyzkoušet, díky za tip. Já bych se po dezertech mohla utlouct. Sama se ale v poslední době také snažím omezovat cukr jak jen to jde. Snažím se ho nahrazovat různými přírodními alternativami. Jako nejlepší přírodní sladidlo mi přijde agávový sirup. Já ho mám z https://www.biooo.cz/bio-potraviny/ ale dívala jsem se, že dnes už to mají běžně i v supermarketech.

    OdpovědětVymazat