Leden,

Masala Chai (indický čaj "nakopávák")

10.11.15 ApiAstrum 2 Comments

Chuťově naprosto dokonalý čaj, který vám navíc dodá tolik energie (když si ho opravdu pořádně osladíte jako správný ind), že nebudete vědět co s ní :) Doporučuje se pít spíše odpoledne, ostatně čaj o páté s mlékem britové patrně okoukali v Indii v době kolonizace. Je to také zaručený prohřívák, vhodný po delším pobytu venku když je zima nebo hodně fouká vítr. Já nepoužívám mléko, protože ho nepijeme, ale můžete si ještě přidat 250-400ml mléka.


Masala chai pochází z Indie, kde v každém kraji mají jiný zvyk jak připravovat poměr koření pro tento čaj. Je proto složité říci jaké koření a v jakém poměru je správně. Masala chai je připravován z černého čaje. V Kašmíru je místo černého čaje používán zelený čaj. Základní složkou koření v Masala chai vždy tvoří zázvor a kardamom. Další koření je použito podle zvyku v dané části Indie nebo i dle zvyku v rodině (skořice, anýz, fenykl, pepř, muškátový oříšek, hřebíček, nové koření, koriandr, pomerančová kůra, chilli, lékořice, kmín, kurkuma, šafrán..)
zdroj: https://cs.wikipedia.org

1l vody
1 lžička černého čaje
1-2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
1 lžička drcené skořice (nebo celá 1 štanglička)
4 tobolky kardamomu (romáčklé v hmoždíři)
1 lžička  hřebíčku
1/2 lžičky muškátového oříšku (nastrouhaného)
1 lžička ghí
250-400ml obilného mléka
4 lžíce nejtmavšího třtinového cukru co seženete (ideálně Muscovado) nebo medu

Vše vyjma čaje přivedeme k varu a necháme přiklopené 15 minut stát. Pak znovu přivedeme k varu, odstavíme a přidáme černý čaj. Louhujeme 3-5 minut, jak kdo rád silný čaj. Vlijeme mléko, přecedíme osladíme a je hotovo. Já nemám ráda černý čaj s mlékem, ale zkuste to, čaj se tím zjemní.

Čaj lze připravovat i pro děti, ale určitě vynechte muškátový oříšek a s kořením, vyjma skořice, opatrně. Doporučuji poloviční množství koření a čaj luhovat jen chvilku, nebo jim dospělácký čaj naředit vodou-stejně jim ho nedáte horký. Velmi vhodná je pro děti lékořice, obzvlášť při nachlazení, sama o sobě je také hodně sladká.

2 komentáře:

  1. Kamarádi mi takový nápoj připravovali z nějaké připravené směsi... konečně vím, jak jde udělat snadno doma... děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, ten čaj je výtečný a proto ho sdílím, pro všechny. Recept mám od kamaráda cestovatele. Blíží se jeho čas, už se na něj taky těším!

      Vymazat