Když honí mlsná

Pučálka (pálenec)

27.11.15 ApiAstrum 0 Comments

Pučálka je staročeské jídlo z naklíčeného hrachu, které bylo konzumováno především o velikonočním půstu První zmínka o ní pochází z postily Jana Rokycany z 15. století. Základem přípravy je nabobtnání, tedy "napučení" hrachu po několik dní ve vodě. Poté se nasucho pražil či pekl, později se i smažil na tuku, a podával na slano či na sladko. Pučálka se také pražila přímo na ulici a prodávaly ji tzv. pučálnice. Dále se po ní nazývala první postní neděle či počátek velikočního půstu.
https://cs.wikipedia.org


hrách (celý, neloupaný)
ghí nebo slunečnicový olej

Naslano:
sůl
pepř
koření (paprika, curry, bylinky....)

Nasladko:
třtinový cukr
hrst rozinek

Hrách namočíme přes noc, ráno slijeme vodu (výborné hnojivo pro pokojové rostliny!), propláchneme a přiklopíme. Každých cca 12 hodin znovu proplachujeme a zhruba po 2 dnech nám začne klíčit. U velkých luštěnin platí, že klíček by měl být dvakrát delší než samotné zrno. Propláchnutý a dobře okapaný naklíčený hrách na pánvi rychle a krátce opražíme na tuku nebo i bez něj a dochutíme naslano nebo nasladko. Já pražila na trošce ghí asi 5 minut, je důležité, aby bylo hrachu v pánvi jen tolik, že se všechen dotýká dna pánve. Často hrách prohazujeme, aby se dobře opekl ze všech stran. Já zkusila na 1/2 naklíčeného hrachu koření garam masala a na zbytek harisu. Říkala jsem si, že toho mám zbytečně moc, ale o masalovou verzi se s chutí postaraly děti což jsem vůbec nečekala. Harisa je velmi pikantní, tady nepoužívejte vůbec sůl. Pro dospěláky je to zdravé zobání ideální třeba k pivku :) Jinak opražený hrách se také velmi dobře využije na zpestření polévek nebo salátů.
 

0 komentářů: