Šťávy a sirupy

Rakytníkový sirup

6.1.16 ApiAstrum 1 Comments

Rakytník obsahuje mnoho vitamínu C, vitamínu E má nejvíce ze všech rostlinných plodů a jeho obsah karotenu, ze kterého se tvoří vitamín A, se vyrovná mrkvi považované za jeho nejbohatší zdroj. Konzumací plodů rakytníku se posiluje organismus a zvyšuje aktivita. Velmi prospíva při jakémkoliv onemocnění, při virózách znatelně zkracuje dobu léčení.
Já měla na mrazáku hódně rakytníku. Sbírala jsem celé září postupně a dělala si zásobu, abych měla větší množství a mohla z něj pak něco vyrobit :) Letos už ale radši budu stříhat celé větvičky ;)


Bobule rakytníku propláchneme vodou a odšťavníme. Na 1 litr šťávy přidáme 1,5kg třtinového cukru a zahříváme dokud se cukr nerozpustí. Pozor zahříváme pomalu, nesmí se to vařit! Když jsem měla cukr rozpuštěný, sirup měl teplotu cca 40°C. Ještě teplý sirup nalijeme do sklenic s dobrým uzávěrem a necháme vychladnout. Skladujeme raději v lednici. Používáme na připravu výborné šťávy nebo do čaje.

1 komentář:

  1. Já bych si ráda pěstovala rakytník doma a dělala si z něj domácí sirup nebo šťávu, ale bohužel máme tak malou zahradu, že jsem ráda, že se mi tam vejde malý záhonek se zeleninou a pár květin. Rakytníkovou šťávu si proto objednávám z https://www.herbavis.cz/produkt/rokivital a piju ji od podzimu do jara. Už jsem si na ni tak zvykla, že si bez ní zimu nedokážu představit :-) .

    OdpovědětVymazat