Březen,

Kopřivová očista krve

24.3.16 ApiAstrum 2 Comments

Včera byl úplněk, nastala vhodná doba na jarní očistné kůry. Kopřivový odvar čistí krev a doplňuje minerály, působí jako tonikum a podporuje tvorbu červených krvinek, je ale také celkem močopudný. Pijeme ho denně 0,5-1l po dobu 3 týdnů. Doporučuji sušené kopřivy, je to celkem dobré pití hlavně za tepla. Čerstvé kopřivy mají po zpaření zvláštní pach, ty jsou lepší do polévek a nádivek.

sušené kopřivy
čerstvé kopřivy

hrst sušených kopřiv
1l vody

2 komentáře:

  1. Přesně jak píšete, ty čerstvé kopřivy jsou od sušených v čaji úplně jiné. Já byla od malička zvyklá na chuť čaje z těch čerstvých od mé maminky. Manžel mi pak jednou řekl, že měl jako malý hrozně moc rád kopřivový čaj. Tak jsem mu je šla natrhat, čaj uvařila a on se hrozně divil, že to chutná úplně jinak a nechtěl to pít. Právě až potom jsme přišli na to, že on byl jako malý pro změnu zvyklý pít čaj ze sušených kopřiv :-) Na ten jsem zas nebyla zvyklá já a chutná mi zvláštně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) to je krásný jak má každá rodina svůj zvyk. A stejně úžasná je čichová a chuťová paměť ;) Já například když jsem začínala se zdravějším stravováním, koupila jsem si javorový sirup. Jeho chuť mi stále něco připomínala...až po delší době jsem si vzpomněla, ža jako malé dítě jsme vždycky cestou z víkendového obědu od babičky navštívili cukrárnu. A tam jsem si vždycky dávala vanilkový pohár, politý javorovým sirupem (to jsme nevedeli a říkali mu karamel) a posypaný namletými vlašskými ořechy! Takhle poctivé a chuťově dokonalé se dnes nevidí.
      K tomu kopřivovému čajiku, ja mám opravdu moc ráda ten ze sušených kopřiv. Chutná mi jako čaj, ale je to jedno, hlavně že si každý najde svůj způsob a konzumuje to pak rád ;) Pozdravujte manžela :)

      Vymazat