Když honí mlsná

Yókan

30.10.16 ApiAstrum 0 Comments

Sladká japonská pochoutka z adzuki pasty. Ve specializovaných obchodech ho koupíte za celkem nekřesťanské peníze, přitom jeho příprava je celkem snadná jen to chce přípravu jako u všech luštěnin.
U nás doma se vžilo pojmenování "amarouny". Nedá se toho sníst moc, mě trošku vadí že tam ty fazolky cítím. Dětem to ovšem neva, je to sladkost a snědí mnohem víc než já. Je tam sice dost cukru, ale jinak je to celé z fazolí, takže kdo nemůže dostat do dětí luštěniny tak zkuste třeba toto.


250-300g fazolek adzuki
200g třtinového cukru
10g agaru
špetka soli
250ml vody

Fazolky přes noc namočíme a druhý den proprané uvaříme v nové vodě doměkka, ideálně až začnou slupky praskat. Necháme vychladnout a propasírujeme přes síto (asi nejnepříjemnější fáze), vznikne adzuki pasta, která je v Asii, hlavně v Japonské kuchyni hojně využívána.V pánvi  rozpustíme ve vodě agar a cukr, pak přidáme adzuki pastu a promícháme. Vaříme asi 15 minut na konzistenci hustší krupičné kaše, pak nalijeme do formiček. Nemusíte se obávat vyklopení, zchladnutím se cukrovinka smršťuje, takže bude už odlepená. Připravená ke konzumaci ale jěště ne, tedy je to asi jedno, ale podává se vychlazená. Trvanlivost Yókanu neznám, u nás se zdržoval v lednici asi po dobu jednoho týdne, pak zmizel,asi největší zásluhou mého mladšího syna :)

0 komentářů: