Polévky

Polévka z vodnice zahuštěná jáhlami

10.3.17 ApiAstrum 0 Comments

Přesně před rokem jsem zkoušela svojí první polévku z vodnice, s restovanými žampiony. Mňamka! A pak jsem na ní zase zapomněla, jelikož vodnici nepěstuji. Asi bych to měla napravit, polévky jsou z ní moc dobré.
Brukev řepák vodnice, častěji jen vodnice, je rostlina pěstovaná pro své kulovité bulvy, které se konzumují jako zelenina. Někdy se pojídají i listy. Pěstování vodnice má v Evropě dlouhou tradici, před objevením Ameriky měla podobnou úlohu jako poté brambory. Vodnice je nenáročná dvouletá rostlina připomínající ředkvičku. Bulvy jsou bílé vyjma části, která rostla nad povrchem země - ta je načervenalá, nafialovělá nebo nazelenalá. Uvnitř jsou bulvy bílé. Chuťově připomíná něco mezi nepálivou ředkvičkou a kedlubnem, dá se jíst syrová i tepelně upravená.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vodnice


2 tuříny (vodnice)
1 velká cibule
2 lžíce oleje/ghí/másla
sůl
100g jáhel
1 lžička majoránky
1 lžička mletého kmínu
2 stroužky česneku
1 pórek

V hrnci na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, osolíme a přidáme na kostky nakrájenou, očištěnou nebo oloupanou vodnici. Promícháme a přisypeme jáhly a koření, přilijeme asi 2 litry horké vody nebo zeleninového vývaru. Na středním plameni vaříme do změknutí vodnice a jáhel, pak vše rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme nakrájený pórek a utřený česnek, ještě chvíli povaříme a můžeme podávat.

0 komentářů: